OGLAS

čovjek treba više

Nije dovoljno napraviti 10.000 koraka na dan, tvrdi stručnjak

Image
Foto: Pexels

'Cilj od 10.000 koraka koji su prihvatili rekreativci i ljubitelji fitnessa, ustvari je marketinški trik', upozorava profesor Potzner

17.6.2019. u 9:49/ Život i stil

Evolucijski antroplog profesor Herman Potzner sa Sveučilišta Duke u časopisu New Scientist objavio je nova saznanja istražujući jedno tanzanijsko pleme lovaca. 
Tvrdi, kako bi sačuvali zdravlje i ostali fit, ljudima nije dovojno napraviti 10.000 koraka na dan. 

"Cilj od 10.000 koraka koji su prihvatili rekreativci i ljubitelji fitnessa, ustvari je marketinški trik izmišljen 1965. od strane japanskog proizvođača pedometra", objašnjava dr.  Potzner. "10.000 koraka je dobar početak, ali moramo težiti višem", dodaje. 


Dr. Potzner je proučavao skupinu Hadza te došao do zaključka da je "optimalna doza" rekreacije za prosječnog čovjeka 15.000 koraka ili dva sata vježbanja dnevno. Ljudi trebaju dovesti svoje srce u stanje da pumpa jače, dodaje.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Ovaj je znanstvenik proučavao spomenuto tanzanijsko pleme jer njegovi pripadnici imaju najzdravije srce na svijetu i ostaju snažni i vitalni čak i u dubokoj starosti. 

S druge strane, studija provedena na poštarima u Glasgowu pokazala je da je kod onih poštara koji dnevno naprave 15.000 koraka kardio-metaboličko zdravlje jednako dobro kao i kod pripadnika Hadža plemena, bez obzira što žive u gradu u okolišu koji je lošiji za zdravlje.

Profesor Potzner vjeruje da trebamo toliko puno vježbe i kretanja jer smo većinu evolucijske povijesti bili vrlo aktivni - lovili smo životinje, bježali i tražili hranu. 
S obzirom da smo zapostavil drevne navike te se priviknuli na sjedilački način života, povećali smo rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.


No, ne treba očajavati. Svaka aktivnost bolja je od nikakve. AMerička studija koja je provedena na 40-godišnjacima pokazala je da oni koji vježbaju samo 25 minuta svaki dan za 50 posto umanjuju rizk od prijevremene smrti, u usporedbi s onima koji ne vježbaju.

Druga dobra vijest je da se i sauna računa kao vježbanje - zbog visoke temperature srce jače kuca, a krvni tlak raste. Sauna može zamijeniti vožnju biciklom, jogging ili brzo hodanje.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​


Upravo se čita

Image
Kaos u Njemačkoj

FOTO Snijeg stopirao promet u Münchenu. Letovi otkazani do nedjelje, blokirane pruge, putnici spavali u vlakovima

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba