baby blues

Nije ni tatama lako: i muškarci pate od postporođajne depresije

Image
Foto: www.profimedia.hr

Ako ste mislili da samo žene mogu patiti od postporođajne depresije, prevarili ste se. I muškarci su u opasnosti

28.11.2018. u 11:30/ Život i stil

Postporođajnu depresiju kod žena izazivaju hormonalne promjene kroz koje prolazi tijekom trudnoće i nakon poroda, dok je kod muškaraca uzrok izvanjski.

Mladi tate postaju depresivni zbog manjka sna i poremećene dnevne rutine nakon dolaska prinove u obitelj, kaže Sara Rosenquist, klinička psihologinja.

Simptomi muške postporođajne depresije uključuju nervozu, gubitak kilograma ili pak gomilanje kilograma, probleme s koncentracijom te izbivanje iz kuće jer ne znaju kako se nositi s novom ulogom.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Novopečeni očevi nerijetko osjećaju nepovezanost s bebom i partnericom što još više pojačava simptome postporođajne depresije. Oko deset posto muškaraca osjeća simptome postporođajne depresije, dok ih 18 posto pati od anksioznosti, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD-u. 

Postporođajna depresija i anksioznost u očeva mogu negativno utjecati na odnose u obitelji te na zdravlje majke i djeteta. Ovi psihološki poremećaji kod 2,3 posto, od 3,500 ispitanih muškaraca, se javljaju dok im je partnerica još trudna i traju otprilike dok dijete ne napuni devet mjeseci.

Kao što podrška treba majkama, isto tako treba i mladim očevim koji imaju osjećaj da nakon što dobiju dijete moraju još više raditi na poslu kako bi mu osigurali budućnos,a trebaju pomoći i partnerici kod kuće. Nerijetko, zbog prevelikog pritiska i nesnalaženja u novim okolnostima, mentalno pucaju. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba