pretjerana konzumacija

Nije problem u kupovnim sokovima: I prirodni sokovi povećavaju rizik od ranije smrti

Image
Foto: Pexels

Iako smo mislili da su prirodni sokovi zdravi, istraživanje je dokazalo kako ipak nisu

21.5.2019. u 14:36/ Život i stil

Mnogi će za piće radije odabrati razne voćne sokove nego npr. Coca-Colu, no je li to zaista pametniji odabir? Novo istraživanje pokazuje da baš i nije tako. Naime, konzumiranje voćnih sokova jednako je loše za zdravlje kao i konzumiranje popularne Cole i ostalih gaziranih pića. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay) 

Često konzumiranje voćnih sokova, kupljenih, ali i 100% prirodnih, može voditi do povećanja smrtnog rizika od devet do čak 42%, pokazali su rezultati novog istraživanja objavljeni u "JAMA Network Open" znanstvenom časopisu. 

Znanstvenici su dokazali kako su šećeri pronađeni u prirodnom soku od naranče, slični onim sećerima koji se dodaju u konzumna zaslađena pića i sokove. "Zašećerena pića, bilo da je riječ o gaziranim ili voćnim sokovima, moraju biti ograničena", rekao je profesor Jean A. Welsh, jedan od autora studije.

"Voćni sokovi mogu omogućiti unos vitamina pa čak i vlakana, no svejedno imaju premalene zdravstvene pogodnosti. Količina fitokemikalija pronađena u sokovima je preniska da bi imala daljnji blagotvorni učinak, a tzv. antioksidansi nemaju povoljan učinak na zdravlje", rekao je profesor. 

"Voćni su sokovi loša zamjena za pravu konzumaciju voća. 150 mililitara narančinog soka napravljeno je od dvije naranče, no puno više vremena treba za konzumaciju dvije naranče nego 150 mililitara soka", zaključio je. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba