utješno?

Nije samo hrana krivac za debljanje zimi. Ima i sunce 'prste' u tome

Image
Foto: Thinkstock

Do ovog otkrića došlo se slučajno dok su znanstvenici proučavali može li svjetlost pomoći kod bioinženjeringa masnih stanica i proizvodnje izulina

27.11.2021. u 12:04/ Život i stil

Studija provedena na Sveučilištu Alberta u Edmontonu pokazala je da zimsko nakupljanje kilograma nije samo rezultat blagdana, jače hrane i manjka kretanja, nego da na njega utječe i sunce, odnosno manjak sunca.

Znanstvenici su otkrili da se masne stanice koje se nalaze ispod kože tope kada su izložene sunčevoj svjetlosti.

"Kada plava sunčeva svjetlost - ona koju vidimo golim okom, prodre u našu kožu i dopre do masnih stanica, smanjuju se molekule lipida i izlučuju iz stanica. Jednostavnije rečeno, naše stanice ne pohranjuju toliko puno masti kada smo izloženi suncu", objasnio je šef studije Peter Light. 

S druge strane, u zimi, kada smo manje izloženi suncu, događa se suprotno - dolazi do dodatne pohrane masti, a time i viška kilograma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ovog otkrića došlo se slučajno dok su znanstvenici proučavali može li svjetlost pomoći kod bioinženjeringa masnih stanica i proizvodnje izulina.

"Nije nikakva tajna da svjetlost regulira naš biološki, dnevni ritam  ivjerujemo da bi mogla imati učinak na masne stanice koje se talože odmah ispod kože", poručuje Light. 

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Pročitajte još:

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba