važna titula

Nikoga ne smijemo zaboraviti: Zagreb postaje demenciji prijateljska zajednica

Image
Foto: EdukAL2017

Zagreb broji oko 17 000 osoba u raznim fazama Alzheimerove bolesti o kojima se brine najmanje 43 000 članova njihovih obitelji

11.12.2017. u 10:02/ Život i stil

Grad Zagreb i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest predstavili su na 3. Edukativnoj konferenciji za Alzheimerovu bolest EdukAL 2017. sporazum kojim će Zagreb postati prvi grad u Hrvatskoj s titulom 'Demenciji prijateljska zajednica'

Riječ je o programu koji je pokrenulo britansko društvo za Alzheimerovu bolest Alzheimer's Society, a HUAB se pridružio međunarodnoj inicijativi 2016. i jedina je udruga u RH koja gradovima i naseljima može dodjeljivati titulu „Demenciji prijateljska zajednica“.

Akcijski plan Grada Zagreba za unaprjeđenje kvalitete života osoba s demencijom razvijen je u skladu sa smjernicama projekta Zagreb – zdravi grad i logičan je nastavak prethodnih akcija HUAB-a koje je podržao Gradski ured za zdravstvo, kao što su 10 ranih znakova – kako pravovremeno prepoznati AB, edukacija obitelji i njegovatelja u Savjetovalištu, grupe za samopomoć i SOS telefon, obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, Memory Walk, prihvaćanje smjernica Globalne povelje od prije dvije godine te potpisivanje sporazuma zahvaljujući kojem će se Zagreb pridružiti europskim metropolama koje su već započele svoju transformaciju u „Demenciji prijateljske zajednice“.

„Glavna tri cilja našeg akcijskog plana su rano prepoznavanje i dijagnoza demencije kroz edukaciju stručnog osoblja i obitelji te uvođenje mini kognitivnog testa u ordinacije opće medicine, zatim unaprjeđenje institucionalne skrbi o osobama s demencijom kroz preporuke za uređenje odjela za osobe s demencijom i edukaciju osoblja u domovima zdravlja te unaprjeđenje kvalitete života osoba s demencijom u zajednici i njihovim domovima putem informativnih materijala, organizacijom javno-zdravstvenih akcija za destigmatizaciju bolesti, pokretanje savjetovališta i formiranje palijativnog tima u poodmakloj fazi bolesti.

U Gradu Zagrebu brinemo o svim svojim građanima i ne smijemo nikoga zaboraviti, stoga nam je ovaj sporazum iznimno važan i ponosni smo što ćemo prvi u RH postati Demenciji prijateljska zajednica“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo u izlaganju akcijskog plana na 3. EdukAL-u.

Grad Zagreb broji oko 17 000 osoba u raznim fazama Alzheimerove bolesti o kojima se brine najmanje 43 000 članova njihovih obitelji. Podrška institucija, kao i udruga, vrlo je važna za sve koji se susreću s bolestima demencije.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čaj od banane

Mnogi ljudi piju napitak od kuhane banane: Evo o čemu se radi i trebate li ga isprobati

Više s weba