enureza

Noćno mokrenje: što učiniti kada vaše dijete jutro ne uspijeva dočekati suho

Image

Ponekad trenutak nepažnje može biti koban, stoga poduzmite sve kako biste zaštitili svoje dijete. Ako je mlađe od godinu dana, uklonite iz krevetića sve što u njemu ne treba biti, ako je starije, ne puštajte ga samog da se kupa u kadi te ne lijepite na vidljivo mjesto (torbu) njegovo ime. Jer, s jedne strane učite ga da ne razgovara sa strancima, a s druge ga, baš na ovaj način sami upoznajete s njima.

Foto: Thinkstock

Noćno mokrenje smanjuje kvalitetu života djetetu koje ima problem, ali i cijeloj obitelji. Vrlo je važno ostati pribran i strpljiv te svome mališanu pružiti svu moguću potporu i utjehu

13.9.2017. u 15:45/ Život i stil

Noćno mokrenje ili enureza poremećaj je nekontroliranog mokrenja tijekom noći, a najčešći je u djece do pet godina starosti. Procjenjuje se da enureza pogađa 15 do 20 posto djece. 

Razlikujemo primarnu i sekundarnu enurezu. Primarna enureza je kada dijete nije ni usvojilo kontrolu mokrenja tijekom noći, dok o sekundarnoj enurezi govorimo kada govorimoo djeci koja su počela nekontrolirano mokriti noću nakon što najmanje šest mjeseci to nisu činila.

Iako se dugo smatralo da je noćno mokrenje posljedica neke traume ili stresa, danas znamo da je poremećaj uzrokovan s više čimbenika kao što su: pretjerano stvaranje urina tijekom noći (poliurija), disfunkcija mjehura, otežano buđenje i genetska predispozicija.

Naime, rizik da će dijete mokriti noću, ukoliko je to u djetinjstvu činio jedan od roditelja je 45 posto, a ako su oba imala problem s noćnim mokrenje - 75 posto. Osim gore spomenutih uzroka, noćno mokrenje že izazvati i zatvor (puno crijevo pritišće mjehur).

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Uzimanje dijagnoze

Pedijatar će pregledati dijete kako bi utvrdio postoji li drugi uzrok enureze (primjerice urinoinfekcija, poremećaj u mokraćnom sustavu, problem s mjehurom ili pak dijabetes. Napravit će se i nalaz urina te urinokultura.

Nakon detaljnog fizičkog pregleda i razgovora s roditeljima o tome koliko i što dijete pije tijekom dana, što jede, kako i koliko spava i je li prolazi korz stresno razdoblje, liječnik će od roditelja zatražiti da vode 48-satni dnevnik mokrenja kod djeteta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pomoći djetetu koje mokri u krevet

1. Prije svega treba razgovarati s djetetom i biti blag prema njemu te ne raditi veliku strku oko noćnog mokrenja. Dijete se smije kažnjavati, a također treba izbjegavati buditi ga usred noći i voditi "preventivno" na WC.

2. Također je važno osigurati djetetu zdravu i stabilnu okolinu u kojoj se osjeća voljeno i sigurno. Noćno mokrenje prestaje u većini slučajeva do adolescentskog doba. 

3. Što se tiče lijekova, liječnik će propisati dezmopresin - sintetičku zamjenu za vazopresin - hormon koji smanjuje proizvodnju urina. Daje se djetetu prije spavanja.

4. Postoji i mehaničko pomagalo za ovaj problem. Riječ je o alarmu koji se aktivira u kontaktu s mokrom plahtom te probudi dijete koje bi onda s vremenom trebalo povezati buđenje i mokrenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
bili smo s roniocima

Ekskluzivno donosimo podvodne snimke mine: 'Da je eksplodirala, Rijeka bi se zatresla 7 po Richteru'

U svakom slučaju najvažnije od svega je imati strpljenja za dijete, pružiti mu sigurnost i ljubav te ne paničariti. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba