JAKO JEDNOSTAVNO

Nova metoda kod infarkta mogla bi spasiti tisuće života!

Image
Foto: Photos/Ilustracija

Tom novom metodom čiste se sve sužene arterije kod osobe koja dolazi zbog srčanog udara, a ne samo jedna koja je kompletno začepljena.

11.9.2013. u 14:59/ RTL/Hina

Novi, relativno jednostavan način postupanja kod srčanog udara mogao bi spasiti tisuće života, piše u srijedu BBC.

Tom novom metodom čiste se sve sužene arterije kod osobe koja dolazi zbog srčanog udara, a ne samo jedna koja je kompletno začepljena.

Kliničko istraživanje provedeno u pet britanskih kardioloških centara, među inima u bolnici Golden Jubilee National, bilo je iznimno uspješno, ocijenili su liječnici.

"U trenutku kad pacijenti dolaze s infarktom radi im se hitni angiogram i obično tretiramo arteriju koja je uzrokovala srčani udar", pojasnio je kardiolog iz te bolnice KeithOldroyd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, mnogi od tih pacijenata imaju suženja i u drugim arterijama. Stoga novom metodom tretiramo sve sužene arterije istovremeno kako bismo vidjeli donosi li to neku dodatnu korist", rekao je Oldroyd.

Svake godine oko 25.000 ljudi u Velikoj Britaniji pogođeno je nekom vrstom srčanog udara koja se rješava angioplastikom.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Aktualne preporuke u Velikoj Britaniji kažu da prohodnom treba učiniti samo arteriju koja je potpuno blokirana i zbog koje je došlo do udara. "Većina kardiologa smatra da nije sigurno tretirati i drugu ili treću arteriju istovremeno kad i prvu", kaže Oldroyd. "Rezultati ovog kliničnog istraživanja pokazuju da bi se ta preporuka trebala promijeniti", dodaje on.

Istraživanje je uključilo 465 pacijenata u pet specijalističkih centara u Velikoj Britaniji. Polovici su očišćene sve arterije, a ostatak je liječen na konvencionalan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su utvrdili da je nova tehnika smanjila rizik od smrti ili novog srčanog udara za dvije trećine.

Rezultati su objavljeni u New England Journal of Medicine i predstavljeni na međunarodnoj konferenciji u Amsterdamu u rujnu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba