podmićivanje?

Nova roditeljska dilema: trebamo li platiti djeci kako bismo ih motivirali na učenje?

Image
Foto: thinkstock

Mnogi roditelji koriste razne načine 'podmićivanja' kako bi svoju djecu motivirali na učenje

25.10.2018. u 8:45/ Život i stil

Roditelji u stotine situacija koriste mali mito kako bi motivirali djecu da nešto obave. Od toga da moraju jesti povrće, ako žele gledati televiziju ili da mogu ići kod prijatelja ako se ponašaju pristojno. 

Najčešće se 'roditeljski mito' koristi još uvijek za školu, učenje i pisanje zadaće, a roditelji sve češće djecu 'nagrađuju' nekim novčanim iznosom. Međutim, je li to zbilja pametno?

Istraživanje je pokazalo da plaćanje djeci za dobre ocjene doista motivira, ali samo na kratko vrijeme.

Kada djeca dobiju nagrade, skoro uvijek se 'poboljšaju'. Pitanje, ipak, ostaje što ih takva vrsta nagrade zapravo uči i koliko će poboljšanje trajati?

Djeca koja dobivaju nagrade zapravo vremenom postaju manje produktivna. To se događa jer ih se uči da je i minimum koji daju od sebe dobar i rezultirat će materijalnom satisfakcijom, a zanemaruje se intrinzična vrijednost da doista zavole učiti. 

Image
Foto: thinkstock
Image
thinkstock

(FOTO: Pixabay)

Psiholog i autor Carol Dweck preporuča da se dijete nagradi verbalnim putem. Jednom kada postigne cilj, recite mu kako se sav njegov trud isplatio i izrazite svoj ponos. Na taj način dijete pamti dobar osjećaj postignuća, a nema materijalno dobro koje bi to moglo potvrditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba