Smjernice za rodilje

Nove preporuke: žene bi trebale izabrati položaj pri porodu i imati pravo na lijekove protiv boli

Image
Foto: Thinkstock

WHO je objavio 26 novih preporuka za rodilje u kojima posebno upozorava na sve veći broj medicinskih intervencija, poput carskog reza

16.2.2018. u 10:10/ Hina

Rodilje trebaju više sudjelovati u donošenju odluka vezanih za rađanje, trebaju imati više vremena za porod, a potrebno je i smanjiti broj medicinskih intervencija prilikom poroda, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenose agencije.

WHO je objavio 26 novih preporuka za rodilje u kojima posebno upozorava na sve veći broj medicinskih intervencija, poput carskog reza, koje nisu uvijek neophodne. "U posljednja dva desetljeća imamo sve više medicinskih intervencija koje su za rodilje nepotrebne", rekao je Olufemi Oladapo iz WHO-ove ureda za reproduktivno zdravlje i istraživanja.

Image
Novo istraživanje

Nepotrebna ograničenja: hrana tijekom poroda - kraći porod?

Image
Novo istraživanje

Nepotrebna ograničenja: hrana tijekom poroda - kraći porod?

"U nekoliko svjetskih regija postali su vrlo rašireni zahvati poput carskog reza ili korištenja oksitocina kako bi se ubrzao porod", dodao je Oladapo, govoreći o sintetiziranom obliku prirodnog hormona koji se u nekim dijelovima svijeta rutinski daje rodiljama intravenozno kako bi se izazvale kontrakcije, ubrzao porod i izbjegle komplikacije.

WHO je objavio da dosadašnja istraživanja sugeriraju kako postotak poroda obavljenih carskim rezom od 10 do 15 posto ne vodi do pada stope smrtnosti majke ili djeteta. "Među srednje razvijenim zemljama poput Turske, Kine, zemalja Latinske Amerike i Irana, postoji visoka stopa carskih rezova, "često bez pravog razloga", rekao je dužnosnik WHO-a Metin Gulmezoglu.

Oladapo ja naglasio da bi žene trebale biti slobodne izabrati položaj koji žele pri porodu, te da bi im se trebali osigurati lijekovi protiv bolova. "Želimo stvoriti uvjete u kojima su žene dobro informirane i u kojima su uključene u donošenje odluka vezanih za porod", dodao je Oladapo.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba