kvalitetan san

Novi dokazi podupiru vezu između apneje u snu i Alzheimerove bolesti

Image
Foto: www.profimedia.hr

U novoj studiji utvrđeno je da osobe koje pate od apneje u snu imaju višu razinu toksičnog proteina u mozgu koji se često povezuje s Alzheimerovom bolešću

4.3.2019. u 15:40/ Život i stil

Novo istraživanje, koja će biti predstavljeno na 71. godišnjem sastanku Američkog udruženja neurologa u Philadelphiji, otkriva vezu između apneje u snu i povećane razine toksičnog proteina u mozgu koji se obično povezuje s Alzheimerovom bolešću.

Ovi nalazi podupiru rastući broj dokaza koji povezuju probleme spavanja s pojavom neurodegenerativnih stanja.

Image

9 znakova koji mogu upućivati na poremećaj spavanja

Fotogalerija
Image

9 znakova koji mogu upućivati na poremećaj spavanja

Fotogalerija

Sve je jasnije da spavanje igra nevjerojatno važnu ulogu u našem cjelokupnom kognitivnom zdravlju. Poremećaj sna dugo se povezuju s demencijom i Alzheimerovom bolešću, no znanstvenici su tek nedavno počeli ozbiljno istraživati

Ova nova studija ispitala je vezu između povišenih razina toksičnog proteina tau i zaustavljenog disanja tijekom spavanja. Tau je jedan od dva proteina koji su snažno uključeni u neurodegenerativne učinke povezane s Alzheimerovom bolešću.

Istraživanje je obuhvatilo 288 osoba starijih od 65 godina koje nisu imale dijagnosticirana kognitivna oštećenja. Partneri su ispitanicima mjerili jesu li imali apneju u snu. Svi ispitanici također su bili podvrgnuti analizi razine taua u mozgu. Ispitanici koji su patili od apneja pokazali su da u prosjeku imaju oko 5 posto višu razinu toksičnog proteina tau u usporedbi s onima bez apneje. Naravno, znanstvenici i dalje moraju detaljno ispitivati jer se radi o malom broju ispitanika.

"Naši rezultati istraživanja ukazuju na mogućnost da apneja za vrijeme spavanja utječe na akumulaciju toksičnog proteina. Također je moguće da više razine taua u drugim područjima tijela predisponiraju osobu za apneju za vrijeme spavanja, tako da su sada potrebna daljnja istraživanja kako bi se riješila ova pitanja", kaže Diego Carvalho, znanstvenik na ovom projektu.

Zastrašujuće otkriće: zbog stresa nam se smanjuje mozak

Kronični nedostatak dubokog sna mogao bi tijekom mnogih godina povećati rizik osobe za razvoj Alzheimerove bolesti zbog nemogućnosti mozga da učinkovito izbaci sve toksične proteine.

Sve ove ideje su još uvijek hipotetske, znanstvenici sve više traže nova područja istraživanja u nadi da će pronaći učinkovit način za sprječavanje ili barem usporavanje pojava kognitivnog propadanja povezanog sa starenjem. Čini se da higijena spavanja može igrati važnu ulogu u održavanju zdravlja u starijim godinama.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba