potrošnja kalorija

Novi lijek protiv pretilosti smanjuje težinu do 30 posto!

Image

koliko jedan gram ima miligrama

Foto: Thinkstockphotos.com

Njemački znanstvenici razvili su novi lijek koji kombinira funkciju tri gastrointestinalna hormona kako bi popravili osjetljivost na glukozu i potrošnju kalorija dok se istodobno smanjuje apetit.

10.12.2014. u 14:05/ I.H./Hina

Novi lijek protiv pretilosti, u testiranju na laboratorijskim životinjama, dovodio je do smanjenja prekomjerne tjelesne težine za 30 posto i do izlječenja životinja od dijabetesa.

Njemački znanstvenici razvili su novi lijek koji kombinira funkciju tri gastrointestinalna hormona kako bi popravili osjetljivost na glukozu i potrošnju kalorija dok se istodobno smanjuje apetit.

Lijek je razvijen na temeljima ranijeg istraživanja koje je pokazalo da peptidi, koji su stvoreni kako bi utjecali na aktivnost gastrointestinalnih hormona, mogu učinkovito liječiti početak dijabetesa kod odraslih.

Ta dva hormona nazvana GLP-1 i GIP, koje proizvodi tijelo nakon obroka, održavaju stabilnim razinu šećera u krvi. GLP-1 je odgovoran i za ograničavanje osjećaja gladi nakon što se čovjek najede. Ometanje tih hormona koje se pojavljuje kod osoba s dijabatesom tipa 2 može voditi do hipoglikemije odnosno pada razine šećera u krvi te gladi.

Nastavljajući na to istraživanje, tim s Helmholtz centra za dijabetes u Njemačkoj dodao je u mješavinu još jedan hormon glukagon. Njegov je posao podići razinu šećera u krvi tako što signalizira jetrima da pretvore mast u šećer, kaže Nsikan Akpan za Science Magazine.

"S povećanjem razine šećera u dijabetesu tijelo blokira taj hormon u nastojanju da uspostavi ravnotežu u razini šećera ali to ometa potrošnju masti. Kod zdravih ljudi glukagon smanjuje količinu masti i izaziva gubitak tjelesne težine”, kaže ona.

Sada su po prvi puta znanstvenici stvorili bjelančevinu koja koristi molekularne dijelove hormona GLP-1, GIP i glukagona i povezuje ih u jednu molekulu. Ta bjelačnevima može povezati i aktivirati stanične receptore za tri hormona kako bi izazvala reakciju mršavljenja.

Znanstvenici kažu da su rezultati kod miševa dosad neviđeni.

Kad je miševima tijekom tri tjedna davan taj lijek, njihova težina pala je za 30 posto, a razina šećera u krvi prepolovila se. Prema Akpan, i količina njihovih masnoća smanjila se prosječno za trećinu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Medicine.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba