stigla beba

Novi trend među rodiljama: jeste li čuli za vaginalno sijanje?

Image
Foto: Thinkstock

Moderni roditelji su skloni trendovima, no liječnici upozoravaju kako ovaj najnoviji - vaginalno sijanje, može biti opasan za novorođenče

19.4.2018. u 12:25/ Život i stil

Nakon jedenja posteljice i lotus porođaja (u kojem se ne reže pupčana vrpca već se pušta da sama otpadne, a za to nekada treba i desetak dana), iz rađaonica na zapadu stiže novi trend - vaginalno sijanje.

Riječ je o postupku kojim se carski rez nastoji što više približiti vaginalnom porođaju koji je bolji za bebe. No, iako se brojni roditelji odlučuju na ovaj postupak, veliki broj liječnika smatra kako je vaginalno sijanje opasno za novorođenčad.

O čemu se tu zapravo radi?

Vaginalno sijanje je postupak pri kojem se na lice i tijelo bebe rođene carskim rezom razmazuje vaginalna tekućina kako bi bila izložena dobrim mikrobima kao i ona koja je rođena vaginalno.

Novorođenčetu se vaginalna tekućina stavlja na oči, usta i kožu, odmah nakon rođenja i u biti predstavlja prvu dozu prirodnog imuniteta, odnosno svojevrsnu injekciju koja će pomoći djetetu da razvije imunitet. Ova metoda sve je popularnija jer se carski rez povezuje s autoimunim bolestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici upozoravaju da vaginalno sijanje nosi sa sobom brojne rizike poput zaraze HIV-om, herpesom, streptokokom, gonorejom E coli ili klamidijom. "Konačna odluka je na roditeljima, no ja sam kao zdravstveni djelatnik dužan informirati svoje pacijente o mogućem riziku za dijete", poručuje dr. Patrik O'Brian.

"Razumijem fascinaciju činjencom da možemo oponašati prirodu, no mi i dalje nemamo dokaza da vaginalno sijanje zaista djeluje. Štoviše, vaginalna tekućina žene koja nije rodila prirodnim putem možda ne sadrži iste bakterije koje se nalaze u vaginalnoj tekućini za vrijeme vaginalnog poroda", objašnjava liječnica iz bolnice u Nordsjaellandsu u Danskoj.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Više s weba