psihološke nuspojave

Novo istraživanje: kontracepcijske pilule smanjuju mogućnost prepoznavanja emocija?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Osim svojih dobrih strana, dobro je poznato kako pilule nose sa sobom i negativne nuspojave

12.2.2019. u 15:02/ Život i stil

Više od 60 posto žena između 15 i 44 godina trenutno koristi kontracepcijske pilule kao oblik kontracepcije ili regulator hormona. No, osim svojih pozitivnih svojstava, pilule su poznate i po brojnim nuspojavama koje mogu izazvati. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

Nadutost, mučnina, bol u grudima, grčevi i glavobolje samo su neke od loših strana ove vrste kontracepcije, a sada su psiholozi otkrili i psihološku nuspojavu koju može izazvati njihovo korištenje. 

Naime, istraživanja su pokazala kako postoji veza između korištenja pilula i čestih promjena raspoloženja, ali i povećane mogućnosti od pojave depresije. No, nuspojava oko koje se znanstvenici trenutno najviše brinu je pojava slabijeg prepoznavanja kompleksnih emocija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati istraživanja su pokazali kako kontracepcijske pilule smanjuju mogućnost prepoznavanja emocija kod drugih osoba, što može uvelike utjecati na mogućnost održavanja ljubavnih veza", rekao je Alexander Lischke, autor istraživanja.

Za vrijeme istraživanja, znanstvenici su formirali dvije grupe žena. Jednu su činile one koje su koristile pilule, a drugu one koje nisu. Odlučili su ženama prezentirati kompleksije emocije od sreće ili straha te su se odlučili na izraze prezira i ponosa

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Image
Foto: Thinkstock.com
Image
Thinkstock.com

(FOTO: Thinkstock) 

"Žene koje su koristile pilule su bile 10 posto lošije u prepoznavanja emocija u usporedbi s drugom grupom", rekao je Lischke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra kako razlog tome mogu biti hormoni estrogen i progesteron koji su pod utjecajem pilula ako ih žena konzumira, dok su oni ti koji utječu na prepoznavanje emocija te na moždanu aktivnost. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOZNALI SMO

Koliko ćete isti lijek platiti u Hrvatskoj, a koliko u Sloveniji, Srbiji i BiH?

Više s weba