Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je jednu vrlo zanimljivu činjenicu koja će razveseliti ljubitelje jaja.
Donedavno se smatralo da jaja imaju više mana, nego prednosti kada govorimo o prehrani, da povisuju loš kolesterol i da su jako kalorična, no sada znamo da su jaja nutritivna 'bomba' i da obiluju dobrim kolesterolom.
Nova studija pokazala je da ako jaje dodamo sirovom povrću ili salati, pomoći će tijelu da bolje apsorbira nutrijente. Istu ulogu u salati ima i ulje.
(FOTO: Pexels)
Naime, antioksidansi i nutrijenti koji se nalaze u povrću su topljivi u masti, što znači da sirovo povrće treba jesti s masnoćama kako bi tijelo iz njega izvuklo sav potencijal.
Znanstvenici su analizirali uzorke krvi 16-orice muškaraca koji su sudjelovali u studiji, a zadatak im je bio da svaki dan jedu salatu u koju su, ovisnoo skupini dodali 1,5 do tri jaja. Jedna skupina jela je salatu bez jaja.
Upravo se čita
Upravo se čita
Testovi su pokazali da su muškarci koji su jeli salatu s jajima imali u tijelu za četiri do pet puta više zeaksantina i luteina, karotenoida koji čuvaju zdravlje očiju. Žumanjak je zaslužan za bolju apsorpciju nutrijenata iz salate.
Pročitajte još:
- Mitovi o jajima koje bismo trebali zaboraviti - što prije
- GAPS dijeta: Kontroverzna dijeta koja liječi probavu, ali i psihičke probleme
- Želite izgraditi mišiće? Evo što i kada trebate jesti nakon treninga
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!