još jedna u nizu bolesti

Novo istraživanje pokazalo: kanabis pomaže u liječenju Alzheimerove bolesti

Image

Kanabis

Foto: fightingclean.com

Istraživači su na ljudske neuronie uzgojene u laboratoriju nanijeli plak proteina, a zatim iste podvrgnuli THC-u i ostalim spojevima marihuane

30.6.2016. u 11:19/ Vijesti.hr

Alzheimerova bolest je još jedna od koja je dodana na popis bolesti koje se vrlo vjerojatno mogu liječiti spojevima kabanabisa, kaže nova studija iz Salk instituta.

Iako su se već dogodila istraživanja, a uplelo se čak i sudstvo u vezi korištenja spojeva kanabisa u istraživanjima za liječenje kronične boli, roka, epilepsije i ostalih bolesti, ovaj laboratorij je prvi testirao tetrahidrokanabinol (THC), glavni sastojak u marihuani, protiv plaka koji se nakuplja u mozgu i izaziva Alzheimerovu bolest.

Istraživači su na ljudske neuronie uzgojene u laboratoriju nanijeli plak proteina, a zatim iste podvrgnuli THC-u i ostalim spojevima marihuane.

Ono što se otkrili je ne samo da THC uzrokuje pucanje nakupina tih proteina, nego i smanjenje upale u stanicama. Upale su loše za naš mozak jer otežava komuniciranje između neurona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako su druge studije ponudile dokaz da bi kanabinoidi mogli biti neuroprotektivni protiv simptoma Alzheimerove bolesti, mi vjerujemo da je naša studija prva pokazala da kanabinoidi utječu na upale i nakupljanje proteina u živčanim stanicama", izjavio je profesor David Schubert, jedan od autora istraživanja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba