zdravlje je u crijevima

Novo otkriće: Probiotici imaju različiti učinak na muškarce i žene

Image
Foto: Pexels

Pokazalo se da se imunitet znatno razlikuje s obzirom na spol. Muškarci i žene imaju različite imunološke rekacije na razne upalne i zarazne bolesti

11.12.2019. u 15:17/ Život i stil

Po prvi puta istraživanje je pokazalo da probiotici i prebiotici na različiti način djeluju na muški i ženski imunitet. Ovo otkriće ima važne implikacije na istraživanje učinaka trenutno najpopularnije vrste dodataka prehrani, kao i na personalizirane tretmane koji se temelje na probioticima.

Prebiotici, poput vlakana u voću i povrću, i probiotici, poput mikroorganizama u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, mogu podupirati zdravlje cijelog organizma održavajući probavu i dobru ravnotežu bakterija u crijevima.

Rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Reading u Velikoj Britaniji, a objavljenog u časopisu Frontiers of Immunology, ukazuju na to da probiotici pomažu u posredovanju imunološkog odgovora domaćina, zbog čega se vjeruje da probiotici mogu pomoći u liječenju imunoloških stanja poput alergija ili ekcema.

Odličan priordni probiotik i prebiotik je kefir koji se radi od mlijeka i kefirne gljive (na slici).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(FOTO: www.profimedia.hr)

No, pokazalo se da se imunitet znatno razlikuje s obzirom na spol. Muškarci i žene imaju različite imunološke rekacije na razne upalne i zarazne bolesti.

Upravo se čita

Image
obrat u slučaju 'kokain'

Sakoman priznao da je policija u pravu: 'Sin je izmislio priču radi mame'

Znanstvenici predvođeni mikrobiologinjom dr. Marie Lewis istraživanje su proveli na prasadi. Otkrili su da praščići stari 28 dana različito reagiraju na probiotike - imunosne stanice ženskih praščića drugačije su reagirale od imunosnih stanica muških praščića na suplementaciju probioticima.

Na primjer, drugačije su reagirale na inulin - prebiotik iz cikorije. Ženke su proizvodile više imunoglobulina IgA i IgM u limfnom tkivu, a mužjaci u debelom crijevu. Pokazalo se i da inulin podiže razinu stanica odgovornih za imunitet - T stanica, u crijevima mužjaka, dok se isti proces ne događa u crijevima ženki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ženke dok su u dojenačkoj dobi imaju bolji potencijal za lokalnu imunološku regulaciju od mužjaka", objašnjava za portal Medical News Today dr. Lewis.

"Pravilan razvoj imunološkog sustava u prvim danima života ključan je za imunitet kroz cijeli život. Pokazalo se da on ovisi o spolu. Iako ne znamo zbog čega, znamo da mlade djevojke imaju bolji imunosni odgovor od mladića na cjepivo", dodaje dr. Lewis. 

"Ovo je važno otkriće jer oko 70 posto imuniteta je u crijevima", zaključuje dr. Lewis.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba