žensko zdravlje

Objašnjava ginekologinja: Što može uzrokovati neugodan miris vagine?

Image
Foto: Thinkstock

Količina bakterija u vagini se mijenja, što može promijeniti miris. Blaga promjena obično nije razlog za brigu

27.6.2019. u 16:28/ Život i stil

Menstrualna krv ima specifičan miris, a možda se pitate zašto. Primjerice, kada se porežete na prstu, krv nema specifičan miris. 

Ginekologinja Christine Greves, liječnica iz Orlando Healtha na Floridi, kaže da su vagine dom raznim bakterijama, a kad se bakterije miješaju s krvlju stvara se specifičan miris. 

"Kad se porežete, odmah obrišite krv, a to je svježa krv koja nigdje nije stajala. No krv u vagini stoji duže vrijeme i ima određen miris", kaže dr. Greves za Health.

Također možete primijetiti da miris nije uvijek isti. Količina bakterija u vagini se mijenja, što može promijeniti miris. Blaga promjena obično nije razlog za brigu, kaže dr. Greves, ali ako iznenada dođe do velike promjene razgovarajte sa svojim liječnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobito jak, riblji miris može biti znak bakterijske vaginoze, infekcije uzrokovane prekomjernim rastom bakterija u vagini. Ostali simptomi uključuju peckanje tijekom mokrenja, svrbež i abnormalni vaginalni iscjedak. Bilo koji od ovih simptoma trebao bi biti znak da se trebate javiti liječniku. Naravno vrlo je važno tampone i higijenske uloške mijenjati na vrijeme. Pravilna higijena bi trebala biti dovoljna za zdravi miris, ali nemojte koristiti posebna sredstva za vaginu (maramice ili sprejeve) kako biste održali prirodne bakterije u vagini.

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
slušajte svoje tijelo

Stiže beba: 7 jasnih znakova da se bliži porod

Više s weba