Pomoć bez lijekova

Obuzdajte sindrom iritabilnog crijeva: Psihoterapija 'briše' simptome bolje od lijekova

Image
Foto: Thinkstock

Kognitivno bihevioralna terapija, pa čak i ona preko telefona ili interneta, može potpuno promijeniti život pacijenata

11.4.2019. u 10:46/ Život i stil

Psihoterapija preko telefona ili online može drastično olakšati simptome i poboljšati kvalitetu života ljudima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva, tvrdi velika studija

Znanstvenici iz Velike Britanije potvrdili su da kognitivno bihevioralna terapija (CBT) pomaže pacijentima ublažiti jake simptome sindroma koji im utječu na privatni i poslovni život. 

I to više od konvencionalnih lijekova. Više je pacijenata pokazalo poboljšanje s terapijom nego s lijekovima. Upravo kognitivno bihevioralna terapija pokušava promijeniti uvjerenja i ponašanja pacijenata koja im štete.

Image
Foto:
Image

(FOTO: www.profimedia.hr)

Velika je prekretnica i to što je online terapija jednako učinkovita kao i ona obavljena uživo, a to, tvrde znanstvenici, može pomoći tisućama pacijenata koji nemaju sredstava za klasičnu terapiju.

"Mnogi su ljudi u našem istraživanju imali simptome od 10 do 15 godina, isprobali su sve i ništa im nije pomoglo", objasnila je liječnica i voditeljica studije Hazel Everitt.

No, ova im je studija promijenila život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo mi je promijenilo život. Prije mi se sve vrtjelo oko IBS-a. Sada napokon ne razmišljam o tome i nemam simptome 98 posto vremena", izjavila je djevojka koja je sudjelovala u istraživanju.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

IBS je vrlo često stanje i utječe na otprilike 10 do 20 posto populacije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sindrom je povezan s problemima s napuhavanjem, grčevima, konstipacijom i neredovitom probavom. 

Još uvijek ne postoji dovoljno visoka razina razvijene svijesti oko ovog zdravstvenog problema, ali utječe na privatan i poslovni život pacijenata, njihove odnose i mentalno zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba