psiholozi savjetuju

Očevi, posvetite se djeci od prvog dana jer je to presudno za njihov mentalni razvoj

Image
Foto: Thinkstock

Nisu samo prve tri godine najbitnije, prva tri mjeseca još su važnija, osobito kada govorimo o odnosu očeva i djece

2.11.2018. u 9:03/ Život i stil

Britanska studija čiji su rezultati nedavno objavljeni u Infant Mental Health Journal pokazala je koliku važnost za razvoj djeteta imaju očevi i to od najranije dobi. Iako se muškarci nerijetko povuku baš u prvim mjesecima života djeteta jer se još ne snalaze u svojoj novoj ulozi, psiholozi poručuju kako baš tad moraju biti izuzetno angažirani i prisutni. 

Istraživanje je pokazalo da će djeca koja su u prva tri mjeseca života provodila vrijeme s očevima imati bolje kognitivne sposobnosti od djece čiji očevi nisu bili angažirani oko njih u prvim mjesecima. 

Znanstvenici su promatrali odnos 128 očeva i njihove djece te došli do otkrića da je novorođenčad čiji su očevi imali stalnu interakciju s njima mentalnmo puno jača od djece koja su bila lišena očeve pažnje u najranijoj dobi. 

Mentalna aktivnost beba koje su sudjelovale u istraživanju mjerena je u dobi kad su bebe imale dva mjeseca. Ispostavilo se da su bebe koje su više vremena provele s očevima bile mentalno naprednije, brže su razmišljale i lakše usvajale nove vještine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je utvrđeno da spol bebe nije igrao bitnu ulogu u rezultatima istraživanja. 

Psiholozi su dosad naglašavali kako su prve tri godine najvažnije za razvoj bebe, a sad možemo dodati i da su prva tri mjeseca isto tako izuzetno bitna. Stog očevi, zaboravite na strah i aktivirajte se oko svoje djece od samog početka. 

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba