Festival tata

Očevi koji su koristili ili koriste rodiljni dopust u Hrvatskoj su endemska vrsta - našli smo jednog

20.4.2018. u 9:22/ Ines Goda

To je prošle godine učinilo tek 0,31% - odnosno samo 200 hrvatskih tata. Zato ovaj tjedan traje Festival tata, da bi ta brojka iduće godine iznosila barem 1%.

Rodiljni dopust majka na oca može prebaciti nakon 70. dana od rođenja djeteta. I on traje dok dijete ne napuni 6 mjeseci. Nakon toga i majka i otac mogu iskoristiti još četiri mjeseca roditeljskog dopusta, ali ne istovremeno.  No nijedna od ove dvije opcije u Hrvatskoj nije popularna.

 Rodiljni dopust u prošloj godini tako su koristila samo 204 muškarca odnosno njih tek 0,3 posto.  Za roditeljski dopust odlučilo se nešto više očeva, 1930 ili još uvijek skromnih 4,4 posto.

Zašto je to tako?

Pa zaista postoji niz razloga. Od zakonodavnog okvira koji nema obavezan očev dopust, a nemamo niti strategije ili pozitivne mjere koje recimo motiviraju ili financijski dobro plaćaju očeve da ostanu na rodiljnom ili roditeljskom dopustu.  

Problem su i negativne reakcije okoline, ali i poslodavaca. Kao i visina plaće i bijeg od kućanskih poslova.  Pronašli smo jednog tatu koji je to napravio. Pogledajte priču u videoprilogu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
nekima će se svidjeti

Od danas pojeftinjuju neke cigarete, Carinska uprava objavila tablicu

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba