nova praksa

Odgađanje prvog kupanja bebe povećava šanse za uspješno dojenje

Image
Foto: Pixabay

'Naša nova politika je da odgodimo kupanje novorođenčadi za najmanje 12 sati. Ako majka to ne želi, tražimo do nje barem dva sata', kaže autorica studije

8.2.2019. u 15:50/ Život i stil

Uobičajena je da se novorođeče kupa nedugo nakon porođaja, no ta bi se uhodana praksa mogla uskoro promijeniti.

Istraživanje provedeno u klinici Cleveland pokazalo je da će bebe koje se ne kupaju odmah po rođenju, nego se čeka najmanje 12 sati, lakše sisati, odnosno da će dojenje teći glatko. 

U istraživanju je sudjelovalo više od tisuću majki i njihovih beba. Oko polovice novorođenčadi okupano je unutar nekoliko sati od porođaja, a ostale bebe tek 12 sati kasnije. Stopa dojenja novorođenčadi u grupi odgođenog kupanja bila je 68,2 posto, a u grupi odmah okupanih beba 59,8 posto. 

Voditeljica studije Heather DiCioccio navela je nekoliko faktora zašto je tome tako, odnosno zbog čega odgođeno kupanje povećava šanse za uspješno dojenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Beba i mama više vremena provode u položaju koža na kožu tijekom kojeg se stvaraju jake veze između njih, miris bebe koja još nije oprana (miris amnionske tekućine) sličan je mirisu majčina mlijeka i to bebu može potaknuti da sisa i temperatura tijela koja je sztabilnija kod neopranih beba. 

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

"Bebama koje dulje nisu bile oprane nije bilo toliko hladno koliko odmah okupanim bebama  pa nisu bie ni umorne što je povećalo šansu za uspješno dojenje", kaže DiCioccio.

"Naša nova politika je da odgodimo kupanje novorođenčadi za najmanje 12 sati. Ako majka to ne želi, tražimo do nje barem dva sata", završava DiCioccio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba