u mraku su velike oči

Odrastanje nije lagana stvar: strahovi kod djece i kako se suočiti s njima

Image
Foto: Thinkstock

I sami se sjećate čega ste se bojali kada ste bili maleni. Mraka, čudovišta, samoće, odvajanja od mame...Ne zaboravite taj osjećaj kada razgovarate sa svojom djecom

14.3.2018. u 13:19/ Život i stil

Svaka dob nosi sa sobom određnu vrstu strahova koje u dječjoj dobi nazivamo razvojni strahovi. Oni spontano dolaze i isto tako odlaze, odnosno djeca ih prerastaju. No ponekad djeci nije lako prevladati određeni strah te ih on ometa u svakodnevnom funkcioniranju. U tom slučaju djeci je potrebna pomoć odraslih i tada govorimo o neurotskim i kliničkim strahovima. Kao što smo spomenuli, svaka dob dolazi sa specifičnim razvojnim strahovima.

Strahovi kod djece

  • Od šestog do osmog mjeseca života - strah od nepoznate osobe. Dojenče razlikuje osobu koja se brine za njega te se drugih osoba može bojati. 
  • Druga polovica prve godine života - strah od gubitka mame (ako je nema u blizini, dijete misli da se neće nikada ni vratiti), strah od nepoznatih osoba, strah od odvajanja
  • Druga godina života - strah od gubitka majčine ljubavi, strah od odvajanja, strah od nepoznatih ljudi
  • Treća i četvrta godina - strah od duhova, vještica, iracionalnih bića, mraka, životinja, čudovišta, provalnika
  • Peta godina - strah od prirodnih katastrofa, strah od mraka, iracionalnih bića. Strah od bolesti bliskih osoba
  • Šesta godina - strah od smrti, bolesti, nesreće, iracionalnih bića (vještica, duhova) mraka, samoće
  • Sedma i osma godina - strah od lopova, kriminalaca, špijuna. Na ove strahove uglavnom utječe TV sadržaj koji djeca gledaju.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Kako pomoći djetetu da se nosi sa strahovima?

Strahovi kod djece se manifestiraju različito s obzirom na dob i pristup djetetu treba biti primjeren dobi. Najvažnije je ne podcjenjivati i umanjivati djetetov strah, već djetetu pristupiti s poštovanjem i razgovarati o onome čega se boji.

Možete ga i suočiti sa strahom, ali nikako na silu. Ukliko se boji mraka, ostanite s njim u mraku  i pokažite mu da se nema čega bojati. Ili ostavite odškrinuta vrata od sobe i svjetlo u hodniku. Možete mu priznati da ste se i sami bojali mraka kada ste bili mali.  Ukoliko se boji pasa, odvedite ga kod nekoga tko ima psa, što manjeg to bolje. Pustite dijete neka mu samo priđe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikako se djeci ne smijete rugati zbog toga što se nečega boje. 

Također, pokušajte pred djetetom kontrolirati svoje strahove jer ono uči od vas i velika je vjerojatnost da će se bojati onoga čega se i vi bojte.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Što kada strahovi kod djece narušavaju kvalitetu njihova života?

Ukoliko dijete nije prevladalo određene razvojne strahove i pretjerano reagira na pojedine situacije, ako je anksiozno i ne ponaša se u skladu sa svojom dobi, posjetite liječnika. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Imate li koji?

Niste sigurni jeste li trudni? Ovo je 15 najčešćih simptoma trudnoće

Više s weba