hormoni i zdravlje

Određena skupina žena ima puno veći rizik od razvoja demencije

Image
Foto: www.pixabay.com

Demencija postaje sve češći zdravstveni problem kasnije životne dobi, ali znanstvenici već znaju kako možemo smanjiti rizike

29.3.2019. u 15:30/ Život i stil

Znamo da se kod žena češće razvija demencija u odnosu na muškarce, a novo istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu American Academy od Neurology sugerira da manji broj reproduktivnih godina i manja izloženost estrogenu mogu biti veći faktor rizika. 

Istraživanje je proučavalo reproduktivne godine žena, vrijeme između prvog menstrualnog ciklusa i menopauze, te jesu li imale histerektomiju i usporedili su s kasnijom demencijom. 

Otkrili su da su žene koje su imale menstrualni ciklus u dobi od 16-te i kasnije imale 23 posto veći rizik od demencije za razlikuod onih koje su dobile prvu mjesečnicu u 13. godini. Slično je i kod žena koje su prošle menopauzu prije 47. godine, imale su za 19 posto veći rizik od demencije u odnosu na žene koje su je prolaze kasnije. 

Što se događa?

"Naši rezultati pokazuju da je veća izloženost estrogenu tijekom života povezana s demencijom", kaže autorica istraživanja Paola Gilsanza za Mbg.

Image
Teška priča

Mlada žena saznala da će oboljeti od Alzheimera do 45. godine pa počela širiti svijest o bolesti

Image
Teška priča

Mlada žena saznala da će oboljeti od Alzheimera do 45. godine pa počela širiti svijest o bolesti

Ovo otkriće dolazi nakon posljednjih istraživanja koja su otkrila da nedostatak estrogena može dovesti do poteškoća u stvaranju sjećanja i izgradnji novih neuronskih veza. Istraživanje pokazuje da mnogi čimbenici mogu pridonijeti niskoj razini estrogena, uključujući trudnoću i kontracepcijske pilule, te je potrebno više istraživanja kako bi se objasnili ovi dodatni čimbenici.

Iako prirodne procese kao što su početak ili kraj naših reproduktivnih godina ne možemo promijeniti, postoje neke stvari na koje možemo utjecati. Istraživanja pokazuju da su spavanje, vježbanje i uravnotežena prehrana povezani s nižim rizikom od Alzheimerove bolesti (čest uzrok demencije). Stvaranjem uravnoteženog života možemo smanjiti rzik od demencije i potaknuti pozitivne zdravstvene ishode.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba