iznenađeni istraživači

Ogromne razlike: djevojčice su mnogo neovisnije i društvenije od dječaka

Image

Djeca, hrana, vrtić

Foto: Thinkstock

Djevojčice su od dječaka bile naprednije u samostalnom jedenju, obavljanju nužde, ali i u vrtićkim aktivnostima. Istraživači su istaknuli kako su očekivali pronaći razlike, ali ne ovako goleme

25.8.2015. u 15:48/ Hina

U dobi od dvije godine djevojčice su mnogo neovisnije i imaju više društvenih vještina od muških vršnjaka, objavili su norveški znanstvenici.

"Očekivali smo da ćemo pronaći razlike, ali smo iznenađeni što su toliko velike", rekla je Aud Toril Meland, vodeća autorica studije sa sveučilišta u Stavangeru.

Najveća razlika bila je u učenju obavljanja nužde. I dok 21,3 posto djevojčica nije više nosilo pelene, kod dječaka je taj postotak bio samo 7,5. Ukupno je 67,8 posto djevojčica iskazalo interes za korištenje kahlice, u usporedbi s 42 posto dječaka. 

Podaci za studiju objavljenu u časopisu Early Childhood Educational Journal prikupljeni su stručnim promatranjem 535 dječaka i 505 djevojčica starih između 30 i 33 mjeseca. Promatranje je trajalo tri mjeseca.

Djevojčice su od dječaka bile naprednije i u samostalnom jedenju, u omjeru 62 naprema 49,7 posto. Sličan je rezultat bio kad je u pitanju sudjelovanje u vrtićkim aktivnostima.

"U velikom omjeru, društvene vještine i svakodnevne aktivnosti povezane su s razumijevanjem jezika i motoričkim razvojem. Razvijenije govorne vještine možda pridonose tome da su curice bolje u izražavanju svojih potreba i želja od dječaka", rekla je Meland.

"A govor može utjecati i na ostale aktivnosti, poput razgovora tijekom obroka, odijevanja i sudjelovanja u aktivnostima", dodala je.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba