Lebdeće čestice

Onečišćenje zraka jedan je od uzroka prijevremenih porođaja

Image
Foto: Thinkstock

Zbog izloženosti majki česticama takozvane fine prašine, 2010. je u svijetu prijevremeno rođeno čak 2,7 milijuna novorođenčadi

3.3.2017. u 11:00/ Hina
Image
Među prvima u svijetu

Pilot projekt u hrvatskim rodilištima: trudnice će moći jesti i piti na porodu, birati položaj, odbiti epiziotomiju...

Image
Među prvima u svijetu

Pilot projekt u hrvatskim rodilištima: trudnice će moći jesti i piti na porodu, birati položaj, odbiti epiziotomiju...

Onečišćenje zraka lebdećim česticama uzrokuje 18 posto prijevremenih porođaja u svijetu, što je jednak faktor rizika kao životna dob trudnice, njezino opće zdravstveno stanje ili društveno-ekonomske okolnosti, pokazali su rezultati velike međunarodne studije objavljeni u časopisu Environmental Journal

U 2010. u svijetu je zbog izloženosti majke česticama takozvane fine prašine prijevremeno rođeno 2,7 milijuna novorođenčadi, odnosno 18 posto, pokazalo je istraživanje engleskog Sveučilišta York provedeno u 183 zemlje

Nasitnije čestice, promjera 2,5 mikrometra i manje nazivaju se "fine". Toliko su sićušne da se mogu detektirati samo elektronskim mikroskopom. Glavni izvori takvih čestica su motorna vozila, termoelektrane, loženje drveta i ugljena u individualnim ložištima, šumski požari, spaljivanje poljoprivrednog otpada, neki industrijski procesi i svi ostali procesi sagorijevanja. 

Znanstvenici ističu da onečišćenje zraka može ozbiljno ugroziti fetus u majčinoj utrobi, što znači da su ugroženi i oni koji neizravno udišu zagađeni zrak. Fetalni razvoj vrlo je osjetljiv na faktore okoliša. Visok krvni tlak majke povezan je i s povećanom smrtnošću te oštećenjima fetusa.

Najugroženije su trudnice u zemljama jugoistočne i istočne Azije u kojima se prije termina rodi čak 75 posto djece.  Samo u Indiji evidentirano je oko milijun od 2,7 milijuna prijevremenih porođaja, a u Kini 500.000.

Velik broj prijevremenih porođaja zabilježen je i u području subsaharske Afrike, u sjevernom dijelu tog kontinenta i u području Bliskog istoka, a povezani su sa zagađenjem za koje je odgovoran pustinjski pijesak. 

Moguće je i onečišćenje zraka u zatvorenim prostorima zbog izgaranja (grijanje i kuhanje) fosilnih goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pedeset posto zagađenja u gradovima odgovorni su sami gradovi, njihova industrija, vozila..., a ostalih 50 posto donosi vjetar iz susjednih zemalja ili pograničnih regija, zbog čega je iznimno važna regionalna suradnja, kažu znanstvenici. 

Postotak prijevremenih porođaja u nekim europskim zemljama iznosi četiri do pet posto, u odnosu na 15. do 18 posto u zemljama jugoistočne Azije i nekim afričkim državama. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba