napad na dišne puteve

Opasnost iza ugodnog mirisa: znate li da su osvježivači zraka opasni za vaše zdravlje?

18.3.2016. u 18:13/ Ida Balen

Gotovo svi u svojim domovima imamo osvježivače zraka i ne razmišljamo o tome kakve posljedice imaju za naš organizam. Popularni osvježivači zraka mogu vam ozbiljno naštetiti, a da stvar bude još gora - ni prirodna eterična ulja nisu baš sasvim sigurna

Kihanje je najmanja stvar koja vam se može dogoditi ako su oko vas osvježivači zraka. Primamljivi, jer prostor u času pretvaraju u mirisnu livadu, ali napadaju vaše dišne puteve i uzrokuju astmu.

"Najnovija američka istraživanja dokazala su da su prionašli u takvim spojevima i ftalate, a ftalati su toksične komponente. Znači, neki period od 8 do 16 sati, kako ljudi borave u prostorijama s osvježivačima zraka, sigurno da nije dobro", istaknula je Lidija Barušić s Nastavnog zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Najugroženiji su kronični bolesnici i djeca, a osvježivače bi trebali izbjegavati svi, a pogotovo alergičari. Njihove deklaracije vrve kemijskim spojevima koji ne zvuče baš dobronamjerno. No, dekleracije i dalje većina građana ne čita.

"Treba reći da sve što je prirodno ne znači i da je dobro. Znači, te prirodne komponente, eterična ulja također imaju alergene komponente na koje većina populacije može biti alergična, pogotovo mala djeca", upozorava Barušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ženama važan hormon

Kako prirodno povećati razinu progesterona u tijelu

Više s weba