dekolte po želji

Operacija grudi: sve što trebate znati prije no što odete pod nož

Image
Foto: Thinkstock

Operacija grudi jedan je od najčešćih operacijskih zahvata, a žene mu se podvrgavaju iz različitih razloga - od estetskih do zdravstvenih

16.5.2017. u 15:00/ Život i stil

Operacija grudi jedan je od popularnijih estetskih zahvata u svijetu tako i kod nas. No, prije nego se odlučite otići pod nož treba znati nekoliko činjenica o ovom estetskom zahvatu.

Ima nekoliko različitih operacija grudi, a o tome koj trebate i trebate li je uopće, razgovarat ćete s kirurgom kod kojeg planirate zahvat. On će vas savjetovati o korekciji grudi koja je najbolja za vas te vam objasniti postupak. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Vrste estetskih zahvata na grudima:

  • podizanje grudi - za žene koje su izgubile tonus grudi uslijed dojenja, debljanja ili starenja.
  • podizanje grudi i umetanje implantata - češći je estestki zahvat od prethodnog. Uz podizanje grudi u njih se stavljaju silikoni kako bi grudi dobile na punoći. 
  • rekonstrukcija grudi - izvodi se nakon operativnog zahvata odstranjenja dijela dojke ili cijele dojke zbog karcinoma. 
  • smanjivanje grudi - radi se iz zdravstvenih jer osobe s velikm grudima često trpe bolove u leđima i vratu, upale kože ispod grudi te se ne mogu baviti sportom. Kod smanjivanja grudi uobičajenom metodom ostaje ožiljak u obliku obrnutog slova T. 
  • smanjivanje muških grudi - ako je došlo do povećanja muških grudi uslijed nakupljanja masnog tkiva, kirurg se koristi liposukcijom da ih smanji. 
  • prirodno povećanje grudi matičnim stanicama - prednosti povećanja grudi ovom metodom su mnogostruke - oporavak od operacije je brži i lakši, nego kod drugih zahvata, grudi zadržavaju osjet na dodir, u organizmu nema stranog tijela, nema rezova, šavova ni ožiljaka i rezultat je dugotrajan. Kod ovog zahvata liposukcijom se uzima masno tkivo iz bedara. Iz polovice uzetog masnog tkiva posebnom tehnikom se izdvajaju matične stanice koje se potom dodaju onoj drugoj polovici masnog tkiva te se ono ubrizgava u dojke. Ova metoda povećanja grudi ne preporuča se mršavim osobama, odnosno onim koje nemaju masnog tkiva za liposukciju. 

Implatati

Postoje dvija oblika implatata - okrugli i anatomski. Ovaj drugi daje prirodni izgled grudima. Implatati mogu biti od silikona ili punjeni fiziološkom otopinom.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Priprema za operaciju i oporavak

Ukoliko ste pušač, dva tjedna prije zahvata i dva tjedna poslije ne smijete pušiti.

Večer prije ne smijete jesti, a područje na kojm će se vršiti zahvat morate oprati antibakterijskim sapunom večer prije operacije i na samo jutro zahvata. Sapunom trebate nasapunati spomenuto područje i ostaviti da djeluje deset minuta prije, no što ga isperete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporavak ovisi o vrsti zahvata. Kod prirodnog povećanja grudi on je puno kraći jer nema rezova ni šavova.

Kod povećanja grudi pomoću implantanata oporavak traje do 14 dana. Pacijentica nakon zahvata koji traje od sat do dva, ostaje u bolnici dan ili dva.

Tijekom oporavka važno je nositi specijalni grudnjak koji će vam dati liečnik te izbjegavati fizički napor četiri tjedna nakon zahvata. Grudi moraju mirovati.  

Savjetuje se i izbjegavanje sunca godinu dana kako bi ožiljci postali skroz nevidljivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
bili smo s roniocima

Ekskluzivno donosimo podvodne snimke mine: 'Da je eksplodirala, Rijeka bi se zatresla 7 po Richteru'

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Komplikacije

Moguće su, ali rijetke. Riječ je o infekcijama, krvarenjima i odbacivanju implantata. 

Može li se dojiti sa silikonima?

Ako se implatati stavljaju ispod mišića (što je danas ugalvnom riječ), nemaju doticaj s mliječnom žljiezdom što znači da ne utječu na dojenje niti su štetni za  majku ili dijete. 

No, preporuča se izvesti zahvat godinu dana prije trudnoće, odnosno ne bi trebalo zatrudnjeti godinu dana od estetskog zahvata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena zahvata povećanja grudi u Hrvatskoj stoji od 22.000 do 30.000 kuna, a vijek trajanja implatata je najmanje deset godina.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba