Lak za nokte

Oprezno s lakiranjem: znate li koliko otrova sadrži jedan lak za nokte?

Image
Foto: Thinkstock

Iako se lijepo nalakirani nokti smatraju saveznikom njege i ljepote u jednom, činjenica jest da su nalakirani nokti puni otrova koji se zadržavaju u našem tijelu

13.12.2017. u 7:30/ Mirela Matejka

Još prije više od deset godina, štetni sastojci lakova za nokte privukli su pažnju zdravstvenih organizacija. Iako znamo da žene lijepo nalakirane nokte smatraju saveznikom njege i ljepote u jednom, činjenica je da su nalakirani nokti puni otrova koji se zadržavaju u našem tijelu.

Danas nokte lakiraju desetogodišnje djevojčice i starije gospođe. Žene uglavnom imaju konstantno namazane nokte, bez uzimanja pauze za oporavak noktiju. Postoje i manje štetne varijante lakova. Prije nego ih kupujete, pročitajte što se sve nudi na tržištu. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

Lak za nokte je vrlo otrovan kozmetički preparat. Sadrži toksične tvari kao što su formaldehidi, ftalati (otapala za boje, ali toksična za živce i žlijezde s unutarnjim izlučivanjem), aceton i toluen (oni drže boju u tekućem obliku, ali brzo isparavaju i ispunjavaju zrak otrovima, čime ugrožavaju vaš dišni sustav) te benzofenone (koji su poznate kancerogene tvari i imaju učinak sličan estrogenu).

Intenzivan miris laka za nokte rezultat je mješavine različitih umjetnih mirisa i potencijalno štetnih supstancija, a jedna od njih može biti posebno opasna za ženske hormone. Trifenil fosfat (TPHP), koji je alternativa štetnim ftalatima uzrokuje endokrine poremećaje. Europska unija je zabranila korištenje dibutil ftalata, dok u SAD-u nisu još ništa napravili kako bi ukinuli ovaj sastav u kozmetičkim proizvodima. Učestalo mijenjanje lakova za nokte i skidanje laka acetonom, dovest će do ljuštenja i pucanja noktiju. Udisanje acetona također može izazvati štetne posljedice. 

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Srce moje reci što je

Možete li čuti otkucaje svog srca? Ono što ćete odgovoriti puno govori o vama

Više s weba