Stvari se mijenjaju

Oralnom HPV infekcijom zaraženo više muškaraca nego žena

Image
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL

Svaki deveti Amerikanac zaražen je oralnim HPV-om, humanim papiloma virusom, što je triput više nego u ženskoj populaciji

17.10.2017. u 14:12/ Hina

HPV je jedna od spolno najprenosivijih bolesti. Većina infekcija nema simiptoma, no virus može biti uzročnik raka grla, anusa, penisa, grlića maternice, stidnice i vagine te može prouzročiti bradavice i lezije u gornjim dijelovima dišnog sustava

Po američkom istraživanju među odraslim osobama u dobi između 18 i 69 godina, približno je 11 milijuna muškaraca i 3,2 milijuna žena zaraženo oralnim HPV-om, kažu liječnici.  Pokazalo se da je rizik od zaraze kod muškaraca veći u slučaju prakticiranja oralnog spolnog odnosa s muškarcima.

Veći broj HPV infekcija među muškarcima mogao bi biti objašnjenje za odnedavno češću pojavu raka grla kod muškaraca nego raka cerviksa kod žena, kaže jedan od autora studije Ashish Deshmukh, sa sveučilišta Florida u Gainesvilleu. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odobreno nam je cjepivo protiv HPV-a i za djevojčice i za dječake, čime bi se potencijalan porast broja karcinoma koji se povezuju s HPV-om u budućnosti mogao smanjiti. No slab odaziv dječaka na cijepljenje predstavlja problem, a mogao bi biti još veći", kaže dr. Deshmukh. 

U Sjedinjenim Državama cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se za djecu od jedanaeste ili dvanaeste godine života. Cjepivo bi ih zaštitilo od virusa i prije nego što se upuste u spolni odnos. Preporučljivo je i cijepljenje tinejdžera i adolescenata. 

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

No, od prošle godine samo je polovina pozvanih djevojaka i još manje dječaka dobilo cjepivo u dva navrata koje ih štiti od virusa, kazao je Deshmukh. 

Najučestalija vrsta raka koja se povezuje s HPV-om je orofaringealni, najčešće skvamozni karcinom, koji se obično prvo razvije u orofarinksu, dijelu grla iza usne šupljine. U velikoj većini od njega obolijevaju muškarci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok cjepivo protiv HPV-a može uvelike pridonijeti sprečavanju ove vrste tumora, ono se trenutačno preporučuje samo osobama do 26 godina.

Najvažnija je bolja prevencija među ženama i među muškarcima

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da je visokorizični HPV 16 uzročnik oralnih infekcija kod 7,3 posto muškaraca i 1,4 posto žena. Kod istospolnih partnera tipom 16 je zaraženo 12,7 posto muškaraca i 3,4 posto žena.

Gotovo 20 posto muškaraca s genitalnim HPV-om bilo je zaraženo i oralnim HPV-om, u odnosu na samo četiri posto muškaraca koji nisu imali genitalni HPV. 

Moramo se angažirati na boljoj prevenciji među ženama i među muškarcima, ističe dr. Erich Sturgis sa Sveučilišta u Houstonu koji nije sudjelovao u istraživanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, ne postoji lijek za perzistirajuću infekciju niti screening za brojne karcinome koji se povezju s HPV-om", kazao je Sturgis, dodajući kako smatra da je "iznimno važno pojačati cijepljenje među adolescentima i tinejdžerima". Podsjetio je na zaštitu kondomima te na redovite kontrolne preglede.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba