grickajte zdravo

Orasi štite od raka dojke, pokazalo istraživanje

Image
Foto: Pixabay

Od svih orašastih plodova, orasi imaju najveći udio omega-3 masnih kiselina i polifenola, nutrijenata s jakim antiupalnim svojstvima

2.4.2019. u 11:04/ Život i stil

Znanstvenici su nedavno otkrili da orasi mogu pomoći u borbi protiv raka dojke, a studija o ovom velikom otkriću objavljena je u znanstvenom časopisu Nutrition Research. 

U istraživanju su sudjelovale žene koje su oboljele od raka dojke. Bile su podijeljene u dvije skupine. Jedna grupa morala je dva tjedna svakodnevno jesti orahe, a druga nije.

Kada su nakon dva tjedna ponovno podvrgnute biopsiji, analiza je pokazala promjene na genu povezanom s tumorom kod žena koje su jele orahe. Kod njih se aktivirao mehanizam u genima koji potiču odumiranje zloćudnih stanica i sprječavaju njihov rast.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova studija potvrdila je prethodnu studiju provedenu na miševima koja je pokazala da orasi smanjuju rizik od pojave raka dojke kod mišica.

Potrebna su dodatna istraživanja koja će točno definirati što to u orasima ima tako snažna antikancerogena  svojstva. Vjeruje se da je riječ o polifenolu.

Upravo se čita

Image
NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Tomašević: 'Uspjeli smo dogovoriti sa sindikatima, doći će do poskupljenja'

"Primarni polifenol u orasima je  pedunculagin, vrsta elagitanina. Elagitanini imaju jaka antiupalna svojstva koja mogu organizam štititi od raka, bolesti srca i neuorodegenerativnih bolesti",  objašnjava koautor studije Vincent Pedre.

Osim ovog novopg otkrića, od ranije je poznato da orasi dobro djeluju na zdravlje. Štite mozak, srce, smanjuju rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​ 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Spolni hormon

Koji su simptomi visoke razine estrogena kod žena, ali i muškaraca?

Više s weba