toksično 'opterećenje'

Šest stvari koje mogu naškoditi vašoj plodnosti - a da to možda ni ne znate

Image
Foto: Thinkstock

Stvaranje i skupljanje toksina svakodnevno u vašem tijelu može naštetiti šansama za bebu, a ponekad i naša tijela trebaju pomoć kako bi ih se oslobodili

23.5.2018. u 15:25/ Život i stil

Odlučili ste da želite bebu i vjerojatno želite da se to što prije dogodi. No, sve više parova ima problema s plodnošću. Postoje zapravo mnogi razlozi zbog kojih beba ne dolazi tako brzo kao što ste se nadali.

Svi imamo toksično 'opterećenje'. To je nakupljanje kemikalija, nekih prirodnih, nekih ne, u našem tijelu od svakodnevnog izlaganja svemu - od šampona do zagađenja.

Naša tijela rade prilično nevjerojatan posao u rješavanju onoga što život baca na njih, ali ponekad im je potrebna pomoć. Ovo je popis skrivenih 'toksičnih' predmeta koji bi mogli utjecati na plodnost.

1. Mobilni telefon

Možda ste čuli za fenomen anti-zračenja? Zbog zračenja, oko mobilnih telefona se lome koplja. Povezano je s muškom neplodnošću (vrlo je teško mjeriti potencijalne učinke na žensku plodnost) i cijeli niz drugih problema, pa bismo možda svi trebali uzeti u obzir državanje telefona izvan naših džepova.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

2. Plavo svjetlo

Količina i kvaliteta spavanja mogu biti povezani s ženskom plodnošću i mogu negativno utjecati na hormone stresa i mehanizme suočavanja. Svi trebamo dobar san i za to nam je potrebno da se razine melatonina (hormona spavanja) dignu - što je teško kada stimuliramo oči jakom svjetlošću ili, posebno, plavim svjetlom kasno u večer (što je poput jutarnjeg svjetla za naše oči). Ovo plavo svjetlo može doći iz zaslona poput TV-a, telefona, tableta, računala, prijenosnog računala i malih 'on' svjetala na uređajima/utikačima.

3. Šminka

Mnogo kozmetičkih proizvoda sadrže kemikalije bez kojih jednostavno možemo. Sintetički sastojci, kemikalije i plastika unutar šminke povezani su s poremećajem hormona, pa čak i s rakom. Jedna skupina konzervansa o kojima se puno negativno piše su parabeni. Doista, neke od većih marki sada prodaju formulacije bez parabena za njegu kose, proizvoda za tijelo i lica. Ali zapamtite, samo zato što postoji slika nečeg prirodnog na bočici, ne znači da unutra nema šetnih sastojaka. 

4. Prijenosna računala u krilu

Ovo je za vas muškarce jer utječe na temperaturu testisa. Računalo u krilu može zagrijati testise i utjecati na kvalitetu spermija. Vruće kupke, grijana sjedala, duga razdoblja vožnje biciklom, trčanje ili čak dugo sjedenje može podići temperaturu. Zato odaberite svoj sport (i svoje gaćice) mudro i uzmite pauze ili mali momci neće biti previše sretni.

Upravo se čita

Image
preminula na licu mjesta

DORH o ubojstvu u Osijeku: ' Policajac je u nakani da je liši života ispalio u nju hitac iz službenog pištolja'

5. Plastika

Često, u ovom užurbanom svijetu, praktičnost pobjeđuje nad onim što bi moglo biti bolje za nas. Mnogi ljudi prebacili su se na plastične posude za hranu bez Bisphenol-A (BPA), posebno bočice za bebe, dječje kutije za ručak, jer je bilo dovoljno dokaza o kemikalijama koje razgrađuju hormone u BPA-u. Problem je u tome što nova plastika nije nužno sigurna. Ono što je poznato jest da su spremnici od stakla ili nehrđajućeg čelika sigurni za pohranu hrane i pića, stoga, polako, ali sigurno, otpustite plastiku-

6. Pesticidi

Bez hrane ne bismo preživjeli, ali kvaliteta i raznovrsnost hrane koju jedemo ima ogroman utjecaj na način na koji naša tijela funkcioniraju. Ako postoji preveliki pritisak na naš detoksikacijski sustav ili ako je on malo trom, pesticidi mogu dodati toksični opterećenje i postati stresor.  Znamo da se pesticidi koriste na mnogim farmama kako bi pomogli u proizvodnji volumena i ujednačene robe, a znamo da je kupnja organske hrane opcija, ali koja ne mora odgovarati svakom proračunu.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Više s weba