žene prve na udaru

Osim što nesnosno boli, migrena povećava rizik od bolesti srca

Image
Foto: Thinkstock

Studiju su proveli danski i američki znanstvenici, u periodu od 1995. do 2013. godine, na 500.000 osoba od kojih je 51.000 patila od migrene

5.2.2018. u 8:38/ Život i stil

Svatko tko je iskusio napadaj migrene reći će vam da to ne bi poželio niti najgorem neprijatelju. Osim nepodnošljive boli, migrena sa sobom nosi brojne rizike za zdravlje.

Istraživanje čiji su rezultati nedavno objavljeni u znanstvenom časopisu British Medical Journal pokazuju kako migrena može uzrokovati sčani i moždani udar, krve ugruške i aritmiju.

Studiju su proveli danski i američki znanstvenici, u periodu od 1995. do 2013. godine, na 500.000 osoba od kojih je 51.000 patila od migrene.

"Studijom je utvrđeno kako migrenu treba smatrati prvim i najčešćim uzrokom srčanih bolesti, prevnstveno kod žena pa onda kod muškaraca. Razlog tome je visok stupanj smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti kod osoba koje imaju migrenu", stoji u članku. 

Ranija istraživanja pokazala su kako od migrene uglavnom pate žene, njih 70 posto, a prosjek godina je 35. Napadaj glavobolje ove vrste može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Karakterizira ga nesnosna bol, osjetljivost na buku i svjetlo te povraćanje.

Uzroci i povezanost migrene sa srčanim bolestima još uvijek nisu razjašnjeni.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba