Intezivna nadraženost

Osip od sunca: kako si sami možete olakšati neugodan osip

Image
Foto: Pexels

Osip, crvenilo kože, plikovi ili pustule, praćeni intezivnom nadraženošću pokazatelji su neugodnog osipa od sunca

23.5.2017. u 15:45/ Život i stil

Ekstremna osjetljivost na ultraljubičaste zrake (fotosenzibilnost) može prouzročiti pojavu crvenog osipa na koži unutar nekoliko minuta od izlaganja suncu. 'Trovanje suncem', koje se još naziva polimorfna erupcija svjetlosti (PLE), obično se pojavljuju u obliku malih papula i, manje uobičajeno, osipa na izloženim područjima kože.

Iako količina UV zračenja koja uzrokuje osip od sunca ovisi o pojedincu, većina ljudi ima minimalni prag koliko dugo mogu biti izloženi UV zračenju prije izbijanja osipa. Osip od sunca većinom se sam riješi - unutar nekoliko dana ili tjedana  - i ne zahtijeva nikakvu medicinsku skrb, već prevenciju i liječenje kod kuće.

Kako si olakšati osip od sunca

1. Liječenje osipa i opeklina

Nanesite hladne obloge na osip pomoću ručnika koji je namočen hladnom vodom. 1% krema hidrokortizona može ublažiti svrbež, ali ako želite ići prirodnim putem, namažite aloe vera gel na osip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Oralni lijekovi

Kako biste smanjili crvenilo i bol, ibuprofen ili aspirin mogu biti korisni. Možete uzimati i 2 do 3 grama ribljeg ulja svaki dan kako bi se smanjila upala povezana s osipom sunca.

Upravo se čita

Image
razorni potres

Minute katastrofe u Turskoj i Siriji: Gradovi sravnjeni sa zemljom, ceste ne postoje, za mnogima se još traga

3. Zaštita od sunca

Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost - to uključuje i solarij. Nanosite kremu za sunčanje s zaštitnim faktorom od najmanje 15, barem 20 minuta prije nego izađete van. Nosite kremu ili losion sa sobom i nanosite ga svakih dva sata. Možete i nositi odjeću koja pokriva ruke i noge i šešir sa širokim obodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba