Play logo
Intezivna nadraženost

Osip od sunca: kako si sami možete olakšati neugodan osip

Image
Foto: Pexels

Osip, crvenilo kože, plikovi ili pustule, praćeni intezivnom nadraženošću pokazatelji su neugodnog osipa od sunca

23.5.2017. u 15:45/ Život i stil
Play logo

Ekstremna osjetljivost na ultraljubičaste zrake (fotosenzibilnost) može prouzročiti pojavu crvenog osipa na koži unutar nekoliko minuta od izlaganja suncu. 'Trovanje suncem', koje se još naziva polimorfna erupcija svjetlosti (PLE), obično se pojavljuju u obliku malih papula i, manje uobičajeno, osipa na izloženim područjima kože.

Iako količina UV zračenja koja uzrokuje osip od sunca ovisi o pojedincu, većina ljudi ima minimalni prag koliko dugo mogu biti izloženi UV zračenju prije izbijanja osipa. Osip od sunca većinom se sam riješi - unutar nekoliko dana ili tjedana  - i ne zahtijeva nikakvu medicinsku skrb, već prevenciju i liječenje kod kuće.

Play logo

Kako si olakšati osip od sunca

1. Liječenje osipa i opeklina

Nanesite hladne obloge na osip pomoću ručnika koji je namočen hladnom vodom. 1% krema hidrokortizona može ublažiti svrbež, ali ako želite ići prirodnim putem, namažite aloe vera gel na osip.

2. Oralni lijekovi

Play logo

Kako biste smanjili crvenilo i bol, ibuprofen ili aspirin mogu biti korisni. Možete uzimati i 2 do 3 grama ribljeg ulja svaki dan kako bi se smanjila upala povezana s osipom sunca.

3. Zaštita od sunca

Play logo

Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost - to uključuje i solarij. Nanosite kremu za sunčanje s zaštitnim faktorom od najmanje 15, barem 20 minuta prije nego izađete van. Nosite kremu ili losion sa sobom i nanosite ga svakih dva sata. Možete i nositi odjeću koja pokriva ruke i noge i šešir sa širokim obodom.

Play logo

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOZNALI SMO

Koliko ćete isti lijek platiti u Hrvatskoj, a koliko u Sloveniji, Srbiji i BiH?

Play logo

Više s weba