ustanite iz stolice

'Ostajete li sjediti, kopate si grob'

Image
Foto: photos.com

Bolovi u leđima, propadanje mišića, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak debelog crijeva i prerana smrt neki su od rizika kojima se izlaže radnik koji sjedi, pokazalo je niz novijih studija.

29.5.2014. u 17:07/ Z.H./Hina

Prije tri stoljeća Thomas Jefferson, jedan od osnivača Sjedinjenih Država, radio je stojeći za svojim pisaćem stolom, a njegova navika sve je popularnija jer sjedenje ozbiljno škodi zdravlju, upozoravaju stručnjaci.

"Ostajete li sjediti, kopate si grob", tvrdi Rob Danoff, liječnik i član Američke udruge osteopata (AOA).

Bolovi u leđima, propadanje mišića, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak debelog crijeva i prerana smrt neki su od rizika kojima se izlaže radnik koji sjedi, pokazalo je niz novijih studija.

"Mi smo društvo bez energije, većinu vremena u uredu sjedimo, a kad dođemo kući izvalimo se na kauč pred televizorom. Ta kombinacija može biti smrtonosna", tvrdi Danoff.

Prema američkom Institutu zdravlja, prosječni odrastao Amerikanac odsjedi 7,7 sati na dan, a 70 posto zaposlenika u uredu provede više od pet sati dnevno sjedeći za pisaćim stolom.

Što je više sjedenja to je cirkulacija krvi lošija i donosi niz opasnosti za ljudsko zdravlje. Odlazak na trening u klub poslije posla nije dovoljan, ističu stručnjaci.

Prema studiji objavljenoj u The Archives of Internal Medecine, opasnost od prerane smrti prosječno je za 15 posto veća u osoba koje sjede osam sati na dan, a za 40 posto kod osoba koje sjede i dulje (11 sati na dan) u odnosu na one koje sjede manje od četiri sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka medicinska udruga (AMA) lani je preporučila "poslodavcima i zaposlenicima da pronađu alternativu za sjedeći položaj, primjerice računala postavljena visoko da zaposlenici mogu stajati ili sjedenje na loptama".

Poruka je imala uspjeha i sve je više poziva na "ustajanje" pa se uvode "stajaći deskovi" ili "stajaći uredi".

Jeff Meltzer iz tvrtke Lincolnwood, specijalizirane za radne prostore, ističe da je lani prodaja takvih stajaćih ureda porasla za 50 posto.

Koriste se njima velike tvrtke kao što su Google, Facebook i drugi. Takvi stajaći deskovi prodaju se često odvjetnicima, sveučilišnim profesorima ili zdravstvenim stručnjacima. Ponekad su opremljeni i pokretnom trakom kojom djelatnik lagano hoda dok radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
novčana kazna je dovoljna?

Djeci u vrtiću davali lijekove za epilepsiju. Roditelji uznemireni jer djeca plaču u snu, razdražljivi su...

"Ljudi danas žele više zdravog radnog prostora. Ondje provode više vremena nego sa svojom obitelji", ističe Kathleen Hale, vlasnica tvrtke "Rebel Desks" i objašnjava "Treba ostati na nogama, hodati, a kad osjetite umor, sjednite, uzmite stanku. Kupcima poručujemo da sjesti znači i predahnuti".

Međutim, osteopat Rob Danoff upozorava da čovjek "nije stvoren da bi čitav dan sjedio, no nije stvoren ni da bi čitav dan stajao" jer i to izaziva probleme te savjetuje "Ne treba ići iz jedne krajnosti u drugu".

Ustanite svakih pola sata, hodajte hodnikom, koristite stubište umjesto dizala, pođite do kolege i osobno mu prenesite poruku umjesto da komunicirate mailom", sva su ta rješenja dobra i ne zahtijevaju kupnju sofisticirane opreme.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nije svo zabranjeno

Voće koje možete jesti kad ste na keto dijeti

Više s weba