OGLAS

Aktivan život

Osteoartritis: smanjite simptome šetnjom i nordijskim hodanjem

Image
Foto: Thinkstock

Premalo kretanja može smanjiti proizvodnju fluida oko zglobova, pogoršavajući stanje koljena

6.10.2017. u 7:30/ Hina

Osteoartritis koljena jedna je od najčešćih mišićno-skeletnih tegoba i uglavnom pogađa starije stanovništvo, no to ne znači da oboljeli treba prestati s laganom fizičkom aktivnošću, odnosno kretanjem, podsjećaju njemački specijalisti ortopedi. 

Upozoravaju da premalo kretanja kod osoba koje se bore s ovom bolešću može smanjiti proizvodnju fluida oko zglobova, pogoršavajući stanje. Karakteristični simptomi osteoartritisa su bol, oticanje i smanjena pokretljivost koljena.


Od presudne je važnosti za pozitivan tijek bolesti aktivan život i ni u kojem se slučaju ne predati sjedilačkom načinu život.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

Osobe koje boluju od artritisa koljena znaju popustiti pod pritiskom ove bolesti i izbjegavaju stvari koje su nekada radili s lakoćom, pa tako više ne idu u šetnje, ne bave se sportom, a svoje kretanje žele vezati za dom.

Što je pacijent aktivniji bolje će se osjećati i brže hodati, a čak je i malo povećanje aktivnosti povezano s boljim hodanjem. Unatoč boli i krutosti zglobova to bi trebalo motivirati osobe da se pokrenu, smatraju stručnjaci iz Njemačke udruge ortopeda i ortopedskih kirurga (DGOOC). 

Idealno bi, po njihovoj procjeni bilo najmanje dvaput tjedno vježbati između 30 i 40 minuta. Najbolji oblik vježbe je lagana tjelesna aktivnost tijekom koje se zglobovi pomiču ravnomjerno. Kao primjer navode nordijsko hodanje, vožnju bicikla ili nordijsko skijanje


Ne treba zaboraviti ni da je umjerena tjelesna aktivnost dobra za svladavanje umora i depresije. Sportske aktivnosti koje podrazumijevaju nagle pokrete ili promjenu smjera kretanja treba izbjegavati, preporučuju stručnjaci iz DGOOC-a. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba