POBUNA PRIVATNIKA

Ostojić: Odzvonilo je raznim lobijima u zdravstvu

26.4.2013. u 19:14/ RTL

Privatnici u zdravstvu okomili su se na Zavod za zdravstveno osiguranje. Kažu - time što su otkazali ugovore privatnim poliklinikama ugrozit će pacijente i produljiti liste čekanja. Ministar zdravlja im je odmah odgovorio da se dosad pogodovalo lobijima, babama i stričevima te da toga više neće biti.

Privatnici imaju 500 milijuna razloga za pobunu. Jer - poliklinike su na godinu dobivale 500 milijuna kuna za pretrage koje se obavljaju na račun države. HZZO je te ugovore raskinuo - i planira im platiti upola manje - pa su se privatnici na njih okomili iz svih oružja: kažu - ugrožavaju pacijente i sustav.

Odmah im je odgovorio ministar zdravlja: kaže - dosad se pogodovalo raznim lobijima - sada će se privatnici koristiti samo kad bude potrebno i samo ako budu kvalitetni i povoljni.

No, ostaje pitanje što se događa s listama čekanja koje se drastično mijenjaju iz dana u danu. U riječkoj i pulskog bolnici primjerice u nekoliko dana s lista je nestalo 30.000 pacijenata.

Slično se dogodilo na Svetom Duhu i bolnici u Sisku - pa brojke skaču od 630 000 pacijenata prije 3 dana - do današanjih 550 000.

Broj ljudi na listi čekanja je veći nego ikad - kaže Ostojić - jer se prije godinu dana pratilo čekanje samo za 20 pregleda - sada za 270. Kada počne praćenje svih 1200 pregleda - čekat će i 800.000 ljudi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Više s weba