Postoje drugi razlozi

Otkrili smo 5 razloga zašto mjesečnica kasni, a nemaju veze s trudnoćom

Image
Foto: Thinkstock

Prva misao koja nam pada na pamet, ako ne dobijemo mjesečnicu je: jesam li trudna?

21.8.2018. u 14:51/ Život i stil

Izostanak mjesečnice može biti vrlo stresan, a pogotovo u slučaju da ne planirate ostati trudni. Međutim, postoji niz razloga zbog kojih ona može kasniti. Većina je bezopasna, ali ipak je potrebno obratiti pozornost. 

1. Veliki gubitak kilograma ili pretjerano vježbanje

Nagli i veliki gubitak kilograma kao i prekomjerno vježbanje može poremetiti ravnotežu hormona u ženskom tijelu. Hormon leptin nalazi se u masnom tkivu, a njegovim naglim padom narušava se ravnoteža pa se i estrogen može poremetiti. 

2. Stres

Znamo da stres utječe na tisuće načina na naše tijelo. Veliki životni stresovi poput gubitka voljene osobe, teške bolesti ili rastave mogu uzrokovati poremećaj balansa hormona što je razlog kašnjenja mjesečnice. U hipotalamusu se nalazi velik broj hormona koji utječu na mjesečnicu, a stres ima značajan utjecaj na taj dio mozga. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

3. Sindrom policističnih jajnika

Ovo je zdravstveno stanje koje uzrokuje disbalans reproduktivnih hormona. Simptomi su, osim izostanka mjesečnice, pretjerana dlakavost, ciste na jajnicima i neplodnost. Estrogen i testosteron potpuno su poremećeni, a menstruacija može doći svaka dva tjedna, mjeseca ili čak jednom godišnje. 

4. Anti-baby pilule

Među nuspojavama kontracepcije s niskom razinom estrogena je vrlo lagana mjesečnica. Za mnoge je žene to pozitivna nuspojava, međutim, može se dogoditi i izostanak mjesečnice. Jednaka nuspojava može se dogoditi i ako koristite hormonalni implatanti, injekcije i hormonalnbe spirale. 

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Disfunkcionalna štitnjača

Žlijezda štitnjača regulira metabolizam i osigurava da sistemi u tijelu zajedno funkcioniraju. Loš rad štitnjače može uzrokovati narušeni ravnotežu u organizmu uključujući hormone. Bilo kakvi problemi s žlijezdom štitnjače može imati utjecaj na mjesečnicu.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​​   

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba