Mišljenje ginekologa

Otkrivamo kako izgleda normalna mjesečnica, a kada se treba zabrinuti

Image
Foto: Thinkstock

Žene se različito nose s mjesečnicama pa nema univerzalnog pravila za 'normalnu' menstruaciju

6.8.2018. u 11:39/ Život i stil

Razmislite samo o vašem krugu prijateljica i shvatit ćete da se doista različite žene u potpunosti drugačije nose s mjesečnicom: neke kao da je ni nemaju, a druge ne odlaze na posao zbog bolova. 

Što je onda normalna mjesečnica i postoji li uopće? 

Liječnica Cindy Basinski za Woman's Health magazin objasnila je da se o teškoj mjesečnici radi kada "izgubite 5 žlica krvi po ciklusu. To ne uključuje krvne ugruške pa ako ih imate, vjerojatno se radi o težem obliku. "

Dodala je i da se teži oblici mjesečnice prepoznavaju po duljem trajanju pa tako u tu skupinu pripadaju žene koje krvare 7 dana. Basinski tvrdi: "za mene imate tešku menstruaciju i ako morate mijenjati tampon ili uložak manje od svaka dva sata."

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Dotaknula se i noćnog krvarenja, budući da u ležećem položaju manje krvi izlazi iz tijela. 

"Ako tu i tamo krv promoči i ostavi trag, to nje problem. Međutim, upoznala sam žene koje nose dva uloška i spavaju na ručniku, a još uvijek promoče- to je teško krvarenje. Ako se noću budite jer morate promijeniti uložak i vi pripadate toj kategoriji", objasnila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda se pomislili da i bol može karakterizirati teško krvarenje, ali ginekologinja se ne slaže jer tvrdi da je bol iznimno individualna. 

"Kao liječnica, ne pokušavam kvalificirati bol. Kada netko kaže da ga nešto boli, prihvaćam to. Čak ni znanstveno gledajući ne možemo znati kako je to kad nekoga boli nešto. Generalno pravilo glasi: ako je bol intenzivna do mjere da ne možemo obavljati svakodnevne stvari, onda se mora tretirati."

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Mjesečnica se može sasvim promijeniti kroz godine. Žene koje nemaju nikakvih problema s bolovima mogu već sljedeći mjesec imati drugačije iskustvo. Najčešće djevojke na početku imaju jaku menstruaciju koja se godinama ublažava ili obrnuto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Doktorica Basinski tvrdi i da postoje načini za liječenje jakih krvarenja, a sve ovisi o tome želi li žena imati djecu ili ne. U slučaju da želi jedina je opcija liječenja hormonalna, a ako ne razmatra majčinstvo onda se može odlučiti i na postupke histerektomije ili ablacije. 

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​​   

Više s weba

Pročitajte još

Image
UZROCI I SIMPTOMI

Trnci u rukama: najčešći razlozi zbog kojih vam trnu ruke

Više s weba