identificiran u kubi

Otkriven najagresivniji oblik smrtonosnog virusa HIV-a!

Image
Foto: Thinkstock/ILUSTRACIJA

Pacijenti inficirani njime se toliko brzo zaraze da ne stignu razaznati što ih je snašlo, da su uopće inficirani

16.2.2015. u 16:42/ RTL

U Kubi je otkrivena varijacija virusa HIV-a koja je mnogo agresivnija nego ostali poznati oblici već dokumentiranog virusa, javlja MedicalNewsToday.

Pacijenti inficirani njime se toliko brzo zaraze da ne stignu razaznati što ih je snašlo, da su uopće inficirani. Simptomi starije verzije HIV-a se ipak pojavljuju u prve tri godine od infekcije.

Ako se osoba inficira višestrukim sojem HIV-a, obično ako prakticira nezaštićeni seks, onda ti sojevi mogu stvoriti novu rekombinaciju, varijantu zaraze unutar domaćina. Ona otkrivena u Kubi je upravo kombinacija verzija virusa.

Virusna stanica HIV-a se usidri na koreceptore - proteine na membranama stanica, a ranije je virus bio mogao prodrijeti u samu stanicu. Prvi koreceptor HIV-a koji se usidruje poznat je pod imenom CCR5. Zatim, nakon nekoliko godina normalnog funkcioniranja, virus se prebacuje na novu tpčku usidrenja CXCR4, što rezultira bržom progresijom bolesti do AIDS-a.

Međunarodni tim istraživača usporedio je krv 73 nedavno inficiranih pacijenata s onima rekombinatnog oblika HIV-a - od kojih je njima 52 dijagnosticiran AIDS - s krvi 22 pacijenta kojima je bolest uznapredovala nakon normalnog razdoblja infekcije HIV-om.

Pacijenti s rekombinatnim HIV-om su imali nenormalno visoko doze virusa u sebi te obrambene molekule nazvane Rantes.

RANTES je dio ljudskog imunosnog odgovora i veže se na CCR5 - koreceptora koji se HIV usidri nakon infekcije.

Zbog toga što je Rantes prisutan u većoj koncentraciji ovih bolesnika nego normalno, zaključci su da je većina CCR5 proteina bila nedostupna za HIV. Dakle, rekombinantni HIV bi trebao zaobići svoje uobičajeno mjesto, te se usidriti ravno na CXXR4 protein.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba