upozorenje

Otrovna kozmetika za bebe: šamponi, losioni i vlažne maramice za bebe prepuni štetnih supstanci

Image

Kozmetika za bebe

Foto: Thinkstockphotos.com

Ustanovljeno je da 299 od 341 istraženog proizvoda namijenjenog njezi beba sadrži sastojke s povećanim štetnim rizikom

15.2.2016. u 16:32/ Hina

Šamponi, losioni, mlijeka za čišćenje, vlažne maramice i ostali kozmetički proizvodi koji se koriste za njegu kože beba sadrže previše potencijalno štetnih kemijskih supstancija ili alergena, rezultat je istraživanja na koji upozorava nevladina udruga Women in Europe for a Common Future (WECF).

Članovi udruge su u srpnju i kolovozu 2015. testirali 341 kozmetički proizvod koji se prodaje u francuskim ljekarnama, supermarketima, biljnim ljekarnama, ali i trgovinama s organskim proizvodima. 

Na temelju znanstvenih istraživanja i procjene zdravstvene službe Europske unije  -  Znanstvenog odbora za zaštitu potrošača (SCCS)  i francuske Nacionalne agencije za sigurnost lijekova (ANSM), udruga je klasificirala sastojke otkrivene u dječjim proizvodima po štetnosti za kožu beba u tri kategorije: one s povećanom štetnošću, proizvode koji umjereno štete i one kod kojih je opasnost vrlo niska ili ne postoji.

Ustanovljeno je da 299 od 341 istraženog proizvoda namijenjenog njezi beba sadrži sastojke s povećanim štetnim rizikom. U 19 proizvoda pronađen je alergen metilizotiazolinon koji izaziva iritaciju kože, a među njima je sedam vrsta vlažnih maramica. U 54 proizvoda otkriven je konzervans fenoksietanol za koji se vjeruje da štetno utječe na reproduktivne organe - među njima je 26 vrsta vlažnih maramica, a u 226 proizvoda pronađeni su sintetički parfemi koji mogu prouzročiti alergije. 

WECF je otkrio četiri sastojka iz kategorije umjerenog rizika u 181 proizvodu, među kojima su šamponi i pjene za kupanje. Među njima su natrijev lauril sulfat (SLS) i natrij lauret sulfat (SLES).  Kada se kombiniraju s drugim kozmetičkim sastojcima mogu proizvesti kancerogene spojeve koji dodatno štete zdravlju kože.

WECF čini mreža od 150 ženskih organizacija i onih koje se zalažu za zaštitu okoliša, a djeluje u 50 zemalja. Organizacija zahtijeva zabranu triju najopasnijih sastojaka pronađenih u proizvodima za njegu beba, rekla je Elisabeth Ruffinengo iz WECF-a, dodavši kako je članove posebno iznenadila prisutnost sintetskih parfema u gotovo svim proizvodima. 

Podsjetila je na posebnu osjetljivost kože beba, osobito u prvim tjednima života. Članove udruge osobito zabrinjavaju štetni sastojci otkriveni u vlažnim maramicama čija je primjena zbog praktičnosti sve raširenija. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
prirodni utjecaji

Mit ili istina: Utječe li pun mjesec na naše spavanje?

Više s weba