odgoj nije laka stvar

Roditelji oprez: ovakvim ponašanjem stvarate psihopate

Image
Foto: Thinkstock

Norveški psiholozi došli su do otkrića da se psihopatom ne postaje rođenjem, nego - odgojem

8.6.2017. u 15:40/ Život i stil

Znanstvenici s norveškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju otkrili su što utječe na to da djeca izrastu u kriminalce i psihopate - osobe koje pate od teškog psihičkog poremećaja, ne poznaju empatiju te manipuliraju ljudima.  

Do otkrića su došli intervjuirajući zatvorenike osuđene za teška kaznena djela te analizirajući istraživanja provedena na ovu temu unatrag 30 godina.

I dok neki tvrde da se psihopati rađju, nova norveška studija pokazuje da na nastanak psihopata utječu roditelji, odnosno njihov odnos s djecom.

Ispostavilo se da su osobe koje su postale psihopati i zločinici, u djetinjstvu imale potrebu za bliskošću koja nije ostvarena. Bili su psihički ili fizički zlostavljani i zanemarivani. 

Norveški znanstvenici došli su do zaključka da roditelji svojim ponašanjem utječu na to da im djeca postanu psihopati. Opasnost postoji ukoliko se u odgoju ide u krajnosti, upozoravaju psiholozi. 

"Psihopati su kao djeca živjeli u obiteljima u kojima su bila ili potpuno zanemarivana ili podstrogom kontrolom", objasnila je autorica studije dr. Aina Gullhagen.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba