DOBAR SAVJET

Ovo će pomoći anoreksičnima da prevladaju svoju bolest!

Image

anoreksija, bulimija anoreksija

Studija jednog od vodećih stručnjaka za autizam Simona Barona-Cohena iz Centra za istraživanje autizma pri sveučilišta u Cambridgeu pokazala je da u usporedbi s tipičnim djevojkama, one s anoreksijom imaju iznadprosječni broj autističnih osobina.

6.8.2013. u 9:09/ K. T./HINA

Znanstvenici koji proučavaju djevojke s poremećajem prehrane, anoreksijom, utvrdili su da se kod njih mogu pronaći crte autizma, češće nego kod prosječne populacije, što je saznanje za koje se nadaju da bi moglo pomoći anoreksičnima da prevladaju svoju bolest.

Studija jednog od vodećih stručnjaka za autizam Simona Barona-Cohena iz Centra za istraživanje autizma pri sveučilištu u Cambridgeu pokazala je da u usporedbi s tipičnim djevojkama, one s anoreksijom imaju iznadprosječni broj autističnih osobina.

Kod njih je pronađen iznadprosječni interes za sustav i red, a ispodprosječna razina empatije - što je profil sličan, ali manje izražen, onima s autizmom. To pokazuje da dva poremećaja mogu imati zajedničke temeljne značajke, rekao je Baron-Cohen.

"Tradicionalno, anoreksiju se smatralo isključivo poremećajem prehrane. To je razumljivo budući da opasno niska težina i rizik pothranjenosti ili čak i smrti moraju biti najviši prioritet.. Međutim, ovo novo istraživanje sugerira da ispod površinskog ponašanja, um osobe s anoreksijom može dijeliti puno s umom osobe s autizmom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sjedinjenim Državama jedno dijele školske dobi na njih 50 ima dijagnozu autizma, dok ih je u Europi manje, jedno dijete na njih sto. Dijagnozu autizma imaju pretežito dječaci.

Međutim, Bonnie Auyeung, koja je radila s Baronom-Cohenom na posljednjem istraživanju, kazala je da je moguće da se previdi broj ženskih osoba s autizmom jer se kod njih prvo uoči anoreksija.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba