Pripazite na jednu stvar

Ovo je najvažnija stvar koju morate znati o ženskoj intimnoj higijeni

Image
Foto: Thinkstock

Pravilna intimna higijena može smanjiti šanse za infekcije ili upale

25.8.2019. u 16:07/ Život i stil

Intimna higijena izuzetno je važna za zdravlje ženskog intimnog područja. Uz pravu higijenu možemo drastično smanjiti šanse za infekcije i upale, a mnogi rade jednu te istu grešku. 

Kako je najbolje prati intimno područje?

Vagina je mišić u unutrašnjosti tijela, a vulva uključuje i vanjske dijelove spolovila. Ono najvažnije je da nikad ne peremo unutrašnjost. Naime, vagina se sama ispire tako da izbacuje stanice i tekućine, a bilo kakvo ispiranje možete samo napraviti probleme.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

"Zahvaljujući tome nema nikakve medicinske potrebe da sapunom ispiremo vaginu", tvrdi Mary Jane Minkin, ginekologinja, za Self. Na taj način možete samo poremetiti balans bakterija i kiselosti u unutrašnjosti što vodi do infekcija.

Možete prati vanjski dio spolovila

"Najbolji način za pranje vanjskog dijela spolovila je s običnom, mlakom vodom" dodala je Lauren Streicher. "Svaki put kad koristite gelove ili šampone, možete uzrokovati infekciju."

No, što s onim proizvodima koji tvrde da vraćaju pH u balans? Nemojte padati na trikove. 

"U unutrašnjosti je pH kritičan, ali pH na vanjskim dijelovima spolovila je potpuno drugačija stvar", objasnila je Streicher i dodala da, primjerice, problem s neugodnim mirisom nećemo riješiti korištenjem takvih sapuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i ako se definitivno želite prati sapunima, stručnjaci preporučuju korištenje najblažih proizvoda. Pripazite da proizvodi ne sadrže parfeme i boje, a ako osjetite peckanje ili iritaciju odmah prestanite s korištenjem.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljan društveni problem

Svjetski dan prevencije samoubojstava: Veliki porast suicida kod djece i mladih u Hrvatskoj

Više s weba