Možda niste znali

Ovo se može dogoditi vašem tijelu zbog konzumiranja ribljeg ulja

Image
Foto: Thinkstock

Riblje ulje poznati je suplement u prehrani koji navodno nosi brojne blagodati za zdravlje i izgled. No, pretjerani unos nije potpuno bezopasan

28.3.2019. u 11:19/ Život i stil

Riblje ulje popularan je suplement u prehrani zahvaljujući učinku koji ima na naše zdravlje. Bogato je omega-3 masnim kiselinama koje štite srce, ublažavaju upale pa čak i smanjuju simptome reumatoidnog artritisa. 

Međutim, ne radi se o čarobnom suplementu jer sa sobom donosi i određene nuspojave. Ovo se može dogoditi vašem tijelu kad uzimate prevelike količine ribljeg ulja.

Visoki krvni tlak

Neka istraživanja pokazala su da pretjerani unos omega-3 masnih kiselina može rezultirati problemima s krvnim tlakom. Naime, krvni tlak počinje rasti, a posebice kod dijabetičara.

Jedna mala studija otkrila je da 8 grama masnih kiselina dnevno dovodi do povećanja krvnog tlaka za čak 22 posto kod dijabetičara. Omega-3 masne kiseline stimuliraju proizvodnju glukoze koja pridonosi kronično visokom krvnom tlaku.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Krvarenje

Krvarenje desni te krvarenje iz nosa dvije su nuspojave pretjerane konzumacije ribljeg ulja. Studija koja je analizirala podatke 56 osoba te otkrila da suplementi s 640 miligrama ulja po danu vode do stvaranja krvnih ugrušaka tijekom 4 tjedna.

Druga je mala studija otkrila da riblje ulje može povećati rizik od krvarenja iz nosa. Čak je 72 posto adolescenata, koji su uzimali 1 do 5 grama ulja, iskusilo ovu nuspojavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljev

Image
Pomažu li suplementi

Trebaju li nam dodaci prehrani, ako je naša prehrana neuravnotežena?

Image
Pomažu li suplementi

Trebaju li nam dodaci prehrani, ako je naša prehrana neuravnotežena?

Problemi s proljevom najtipičnija su nuspojava uzimanja ribljeg ulja, a do toga osobito dolazi zbog visokih doza. Studija je pokazala da su tegobe u probavnom sustavu najčešći neželjeni efekt ulja. Ovo ne vrijedi samo za riblje ulje, već za druge suplemente s omega-3 masnih kiselina.

Proljev i crijevne tegobe možete spriječiti uzimanjem suplementa s hranom te smanjivanjem doze.

Toksičnost vitamina A

Neke vrste suplemenata omega-3 masnih kiselina imaju visoki udio vitamina A koji može biti toksičan ako se konzumira u velikim količinama. Primjerica, jedna žličica ribljeg ulja može zadovoljiti čak 270 posto naše dneve potrebe za vitaminom A.

Simptomi intoksikacije vitaminom A su vrtoglavica, mučnina, iritacije kože i bolovi u zglobovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
RAVNATELJICA ŠKOLE U STROŽANCU

'Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 povreda radnog odnosa. Poduzeli smo sve, a MOST na ovome skuplja poene'

Što znači previše?

Iako preporuke variraju, većina zdravstvenih organizacija tvrdi da je optimalni unos od 200 to 500 miligrama dnevno. No, za osobe s određenim medicinskim stanjima preporučaju se i veće doze.

Prije nego što se odlučite za riblje ulje, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. Međutim, neka vam cilj bude dobiti što više omega-3 masnih kiselina iz prirodne hrane.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Veoma tražen

Aspirin kao dobra prevencija raka?

Više s weba