znate li što je Glifosat?

Ovu kemikaliju jedemo svaki dan, a možda uzrokuje rak i brojne druge zdravstvene probleme!

7.3.2016. u 22:38/ Mojmira Pastorčić

Glifosat je najviše korištena poljoprivredna kemikaliji svih vremena koja se koristi u gotovo svim herbicidima

Glifosat možda uzrokuje rak, a koristi ga tko god se bori s korovom. Dakle, baš svaki poljoprivrednik. Mnogi stručnjaci već godinama upozoravaju na štetnost glifosata. Iako je rijetko tko čuo za njega, riječ je o najraširenijem herbicidu na svijetu. 

"Glifosat je tu kruh naš svagdašnji. Britanska agencija kaže da je trećina kruha kontaminira glifosatom, Amerikanci kažu da je 90 posto soja konaminirano, a jučer sam čitao da je svaka druga piva u Njemačkoj kontaminirana", kazao je profesor organske kemije Valerije Vrček. 

Jedno je njemačko istraživanje u 18 europskih zemalja pokazalo da glifosat u urinu ima 44 posto građana i građanki Europe. Hrvatska je imala najgore rezultate kad je u pitanju AMPA - razgradni produkt glisofata. 

"Glifosat je već dulje jedna kontroverzna kemikalija. Vrlo rizična, povezana s niz zdravstvenih poremećaja kao što su metabolički problemi, bolesti jetre i bubrege, neurotoksičan, a najnovija je da uzrokuje rak", obrazlaže Vrček.  

Svjetska zdravstvena organizacija smatra kako je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude, dok Europska agencija za sigurnost hrane i dalje tvrdi da nije vjerojatno da je kancerogen. Stoga, Europska komisija želi dozvoliti njegovo korištenje još 15 godina.
Europarlamentarac Davor Škrlec tome se protivi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražio sam od ministra poljoprivrede da Hrvatska na današnjem sastanku u Bruxellesu zauzme stav da se autorizacija da na tri do pet godina, a ne maksimalni period od 20", upozorio je hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec. 

Protiv su glasale Nizozemska, Švedska, Francuska i Italija, ali ne i Hrvatska. U našem Ministarstvu poljoprivrede vjeruju procjeni Europske agencije za sigurnost hrane. Misle da nije problem glifosat, nego nešto drugo.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

"Nema potrebe da se proizvodi panika. Glifosat nije problem, nego koformulant, a to je pripravak", pojasnila je Višnja Ljubetić iz Ministarstva poljoprivrede. 

Stoga, s tržišta će se sada povući sve što sadrži sporni koformulant. Međutim, Zeleni i stručnjaci naglašavaju kako to nije dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte što je prof.dr. Zvonimir Ostojić s Agronomskog fakulteta, koji je doktorirao na herbicidima, kazao o ovom kemijskom spoju!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lagan san

Razlozi zašto beba nemirno spava - i što možete napraviti

Više s weba