OGLAS

znate li što je Glifosat?

Ovu kemikaliju jedemo svaki dan, a možda uzrokuje rak i brojne druge zdravstvene probleme!

7.3.2016. u 22:38/ Mojmira Pastorčić

Glifosat je najviše korištena poljoprivredna kemikaliji svih vremena koja se koristi u gotovo svim herbicidima


Glifosat možda uzrokuje rak, a koristi ga tko god se bori s korovom. Dakle, baš svaki poljoprivrednik. Mnogi stručnjaci već godinama upozoravaju na štetnost glifosata. Iako je rijetko tko čuo za njega, riječ je o najraširenijem herbicidu na svijetu. 

"Glifosat je tu kruh naš svagdašnji. Britanska agencija kaže da je trećina kruha kontaminira glifosatom, Amerikanci kažu da je 90 posto soja konaminirano, a jučer sam čitao da je svaka druga piva u Njemačkoj kontaminirana", kazao je profesor organske kemije Valerije Vrček. 


Jedno je njemačko istraživanje u 18 europskih zemalja pokazalo da glifosat u urinu ima 44 posto građana i građanki Europe. Hrvatska je imala najgore rezultate kad je u pitanju AMPA - razgradni produkt glisofata. 

"Glifosat je već dulje jedna kontroverzna kemikalija. Vrlo rizična, povezana s niz zdravstvenih poremećaja kao što su metabolički problemi, bolesti jetre i bubrege, neurotoksičan, a najnovija je da uzrokuje rak", obrazlaže Vrček.  

Svjetska zdravstvena organizacija smatra kako je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude, dok Europska agencija za sigurnost hrane i dalje tvrdi da nije vjerojatno da je kancerogen. Stoga, Europska komisija želi dozvoliti njegovo korištenje još 15 godina.
Europarlamentarac Davor Škrlec tome se protivi. 

"Zatražio sam od ministra poljoprivrede da Hrvatska na današnjem sastanku u Bruxellesu zauzme stav da se autorizacija da na tri do pet godina, a ne maksimalni period od 20", upozorio je hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec. 

Protiv su glasale Nizozemska, Švedska, Francuska i Italija, ali ne i Hrvatska. U našem Ministarstvu poljoprivrede vjeruju procjeni Europske agencije za sigurnost hrane. Misle da nije problem glifosat, nego nešto drugo.

"Nema potrebe da se proizvodi panika. Glifosat nije problem, nego koformulant, a to je pripravak", pojasnila je Višnja Ljubetić iz Ministarstva poljoprivrede. 


Stoga, s tržišta će se sada povući sve što sadrži sporni koformulant. Međutim, Zeleni i stručnjaci naglašavaju kako to nije dovoljno.

Pogledajte što je prof.dr. Zvonimir Ostojić s Agronomskog fakulteta, koji je doktorirao na herbicidima, kazao o ovom kemijskom spoju!

Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
default_cta
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba