bolje spriječiti nego liječiti

Pasivno pušenje kod djece povećava rizik od kroničnih plućnih bolesti u odrasloj dobi

Image
Foto: Thinkstock

Izgledi da odrasli nepušači umru od posljedica teške plućne bolesti veći su ako su odrastali uz roditelje pušače

19.8.2018. u 18:21/ Hina/Život i stil

Članovi Američke udruge za borbu protiv raka zaključuju da pasivno pušenje u djetinjstvu rezultira smrću sedam od 100.000 odraslih nepušača godišnje. Rezultati su to studije provedene na 70 900 odraslih nepušača.

Stručnjaci kažu da je najbolji način zaštite djeteta od loših posljedica duhana prestanak pušenja, piše BBC.

Kada su sudionici istraživanja tijekom odrastanja živjeli sa samo jednim pušačem postojale su i druge posljedice po zdravlje, pokazala je američka studija. 

Image

Cigareta, Pušenje

Foto: Thinkstockphotos.com
Image

Cigareta, Pušenje

Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock) 

Izloženost duhanskom dimu tijekom 10 ili više sati tjedno povećava rizik od smrti od ishemijske bolesti srca za 27 posto, od moždanog udara za 23 posto te od COPB-a (kronična opstruktivna bolest pluća) za 42 posto u odnosu na osobe koje su živjele s nepušačima. Rezultati studije objavljeni su u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Sudionici su odgovorili na upitnik o izloženosti pušenju od najranije dobi, a potom je njihovo zdravstveno stanje praćeno naredne 22 godine

"Ova posljednja studija pridonosi našim nastojanjima da pušače 'izvedemo' vani, odnosno da ih izmjestimo iz zatvorenog prostora kako ne bi naškodili djeci i odraslim nepušačima", smatra aktivistica grupe Action on Smoking and Health, Hazel Cheeseman, dodajući kako bi za sve bilo najbolje da roditelji u potpunosti prestanu pušiti. Ona smatra i da bi se ubuduće trebalo izdvajati više novca za ovakve aktivnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

S njom se slaže i dr. Nick Hopkinson, savjetnik zaklade British Lung Foundation koji potvrđuje da pasivno pušenje ima dugotrajno negativan učinak na zdravstveno stanje djeteta.

Sa žaljenjem ističe da su sredstva što su ih dobivali aktivisti za borbu protiv pušenja u Velikoj Britaniji ukinuta. "Morali bismo se još snažnije angažirati na tome da svatko, osobito roditelji vrlo male djece i trudnice koje puše, dobije odgovarajuću pomoć u nastojanju da prestane pušiti", smatra. dr. Hopkinson. 

Već je  poznato da su djeca čiji su roditelji pušači izloženija opasnosti od razvoja astme te da se njihova pluća razvijaju sporije. Američka studija pokazala je da se posljedice pasivnog pušenja osjećaju i u odrasloj dobi. Najčešće rezultiraju COPB-om, ali i brojnim kroničnim bolestima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
iznio detalje na konferenciji

Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: 'Treba razumjeti patnju roditelja ali i paziti na dostojanstvo eventualnog počinitelja'

Jedan od autora studije, dr. Ryan Diver kaže: "Ovo je prvo istraživanje koje upućuje na povezanost između izloženosti djece pasivnom pušenju i smrti od kronične opstruktivne bolesti pluća u srednjoj ili starijoj životnoj dobi. Studija je dodatan poticaj da se smanji izloženost pušenju djece i odraslih osoba koje ne puše."

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povećajte kvalitetu

Hrana za spermu: kako poboljšati plodnost na prirodan način

Više s weba