životne promjene

Pate i muškarci: postporođajna depresija ne pogađa samo žene

Image
Foto: www.profimedia.hr

Iako se ova problematika najčešće povezuje s novopečenim majkama, očevi su također na udaru simptoma

19.3.2019. u 16:09/ Život i stil

Postporođajna depresija je pojava koja često pogađa žene nakon poroda, a izazivaju je razne hormonalne promjene. No, osim kod žena, ova se vrsta depresije može pojaviti i kod muškaraca i to češće mego što se misli. 

Znanstvenici su informacije crpili sa raznih internetskih stranica, blogova, foruma i chatova gdje su novopečeni očevi dijelili svoje priče. Najčešće su bili frustrirani manjskom informacija o ovoj temi koja se najčešće dotiče samo majki. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

Mnogi su se osjećali zanemareno zbog prinove u obitelji kada im je partnerica prestajala davati pažnju kao ranije. Također, simptomi su uključivali i nervozu, gubitak ili pak gomilanje kilograma, probleme s koncetracijom i učestalo izbivanje iz kuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Muškarci pokušavaju biti podrška svojim partnericama i novorođenoj djeci, a često onda i oni sami postaju depresivni i iscrpljeni zbog pritisaka i obaveza koji su došli s roditeljstvom", rekao je doktor Michael Brodsky, piše Healthline. 

Pedijatar Ilan Shapiro potvrdio je kako je postporođajna depresija kod muškaraca realnost o kojoj bi se trebalo češće razgovarati. "Nedostatak sna, promjena životne rutine, stres oko prinove, sve su to čimbenici koji utječu na cijelu obitelj", rekao je, piše Healthline.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
okrenuo sat unatrag

Genetičar s Harvarda otkrio što jede kako bi bio mlađi deset godina

Više s weba