ginekologu, ali i stomatologu

Pazite na svoje zube: parodontoza, menopauza i rak idu 'ruku pod ruku'

Image
Foto: Thinkstock

Ovo je prva studija koja se posebno usredotočila na povezanost kronične infekcije desni i određenih tipova raka među starijom ženskom populacijom

7.8.2017. u 7:35/ Život i stil

Žene u menopauzi koje pate od kronične upale desni 14 su posto podložnije riziku od razvoja raka, osobito jednjaka, koji je triput češći u ovoj grupi ženske populacije, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u stručnome časopisu "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention". 

Znanstvenici koji su proveli studiju konstatirali su i da je ova grupa žena znatno podložnija razvoju karcinoma pluća, dojke, žučnog mjehura te melanoma. 

Istraživanjem provedenim između 1999. i 2013. bilo je obuhvaćeno više od 65.000 žena u dobi između 54 i 86 godina koje su odgovorile na upitnik o zdravstvenom stanju tijekom kontinuiranog osmogodišnjeg perioda. 

I ranija su istraživanja upućivala na to da su osobe koje boluju od parodontalne bolesti, popularno zvane i "parodontoza", podložnije razvoju nekih vrsta raka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovo je prva studija koja se posebno usredotočila na povezanost kronične infekcije desni i određenih tipova raka među starijom ženskom populacijom, rekla je dr. Jean Wactawski-Wende, profesorica na Sveučilištu u Buffalu i voditeljica istraživanja. 

Potrebno je provesti još studija kako bi se precizno odredilo na koji način parodontoza utječe na razvoj nekih tipova karcinoma, upozorila je dr. Wactawski-Wende. 

Upravo se čita

Image
sve se komplicira

Zambijski ured za migraciju: 'Hrvate čeka kazneni progon, sutra bi trebalo biti novo ročište'

Po jednoj hipotezi bakterije koje se nalaze u zubnom plaku ili u slini mogu dospjeti u krvotok. 

Činjenica da su žene u menopauzi koje pate od kronične upale desni osobito podložne riziku od razvoja raka jednjaka može se objasniti blizinom usne šupljine, objasnila je dr. Wactawski-Wende. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod bolesti parodontalnih tkiva razvija se upala desni, potpornih struktura i kostiju oko zuba. 

Iako je ova bolest odavno poznata do danas se nije promijenila percepcija da osobama koje od nje pate nema pomoći i da je gubitak zuba neminovan, što je netočno.

Dobro je poznato da su dobra higijena usne šupljine i redovni pregledi stomatologa jamstvo dugovječnosti zuba. Čest uzročnik nekog oblika parodontalne bolesti je genetska predispozicija koju ima oko 30 posto ljudi, no uz odgovarajuću i pravovremenu parodontalnu terapiju i tomu se može doskočiti. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povećajte kvalitetu

Hrana za spermu: kako poboljšati plodnost na prirodan način

Više s weba