stručnjaci upozoravaju

Pazite na težinu: Pretile trudnice imaju veći rizik od rađanje djece s problemima u razvoju

Image
Foto: Thinkstock

Prema novom istraživanju, majčina kilaža itekako utječe na dječji razvoj u budućnosti

19.10.2018. u 9:00/ Život i stil

Majčina težina u razdoblju rane trudnoće može utjecati na dječje ponašanje u budućnosti, kažu rezultati novih istraživanja. Istraživanje je provedeno među 3100 finskih majki, a dokazano je kako će jedna od pet majki, koje su za vrijeme trudnoće dobile previše kilograma ili bile pretile, roditi dijete s problemima u regulaciji i kontroliranja ponašanja. 

Također, otkrili su da bi djeca mogla pokazivati znakove sporijeg ili zaostajalog razvoja za vrijeme prve godine života, ali i kasnije u ranom djetinjstvu. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels) 

Tako će vjerojatno imati eksplozivnije izljeve plača, teže će spavati te će se roditelji  boriti s njihovim hranjenjem. Kako odrastaju, često imaju probleme u ponašanju te živčanom razvoju pa se javljaju problemi kao hiperaktivnost ili problemi s koncetracijom. Posljedice se čak javljaju i u tjelesnom razvoju pa će imati slabiju funkciju mišića, dok će ona djeca s nižim IQ-om možda patiti i od nekog oblika autizma. 

Istraživanje provedeno u Finskoj željelo je otkriti poveznice između djetetovog razvoja i težinom koju majka ima u ranim stadijima trudnoće, a rezultati su pokazali kako su djeca pretilih majki, već 17 dana nakon rođenja, pokazala probleme u ponašanju koji nisu uobičajeni za njihovu dob. 

Pročitajte još:


Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čaj od banane

Mnogi ljudi piju napitak od kuhane banane: Evo o čemu se radi i trebate li ga isprobati

Više s weba