desetogodišnje istraživanje

Pedijatrica Armano objasnila sve o novom istraživanju koje potvrđuje da cjepivo ne izaziva autizam

Image
Foto: www.profimedia.hr

Pedijatrica Giovana Armano objasnila nam je rezultate novog danskog istraživanja koje je potvrdilo da autizam i cjepivo nisu povezani

8.3.2019. u 13:20/ Selma Sakić

Novo istraživanje danskih znanstvenika na čelu s dr. Andersom Peterom Hviidom sa Statens Serum instituta u Kopenhagenu još jednom je potvrdilo da autizam i cjepivo nisu povezani. Istraživanje je trajalo deset godina, a time je još jednom opovrgnuta teza gastroenterologa Andrewa Wakefielda iz 1998. godine da cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) uzrokuje autizam. 

Kako objašnjava dr. Giovana Armano, specijalistica pedijatrije, njegova teza pokrenula je veliku kampanju protiv cijepljenja koja traje još i danas, iako je cijepljenje jedno od najvećih dostignuća moderne znanosti.

"Cijepljenje je jedan od najvećih uspjeha moderne znanosti koja je omogućila prevenciju od mnogih zaraznih bolesti, te smanjila mortalitet i invaliditet od komplikacija tih bolesti u razvijenim zemljama svijeta. No, 1998. u Lancetu, uglednom medicinskom časopisu, objavljen je članak do tada uglednog gastroenterologa Andrewa Wakfielda koji je iznio hipotezu da cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) uzrokuje autizam. S obzirom da se simptomi autizma često pojavljuju kod djece između 12 do 15 mjeseci, neposredno nakon primanja cjepiva, Wakefield se zapitao postoji li poveznica i uzburkao struku, ali i javnost. Posljedica njegovog, iako ne dugo zatim opovrgnutog istraživanja, napravila je mnogo štete u svijetu, a i kod nas i pokrenula kampanju protiv cijepljenja", objasnila nam je liječnica.

Zbog cjepiva su djeca zaštićena od mnogih bolesti što se često zaboravlja. "Kampanja protive cijepljenja se razbuktala i još danas je vrlo intenzivna te se u svakodnevnoj pedijatrijskoj praksi susrećemo sa roditeljima koji izbjegavaju, odbijaju ili odgađaju cijepljenje svoje djece. Svakako da odbijanje cjepiva za njihovu djecu nije dobro jer nisu zaštićena od zaraznih bolesti od kojih bi trebali biti te u situaciji kada se takva bolest pojavi mogu se razboljeti, a i imati neželjene posljedice te određene bolesti koje mogu biti i fatalne. Također, s epidemiološkog aspekta gledano ne postiže se željena stopa procijepljenosti pa je mogućnost epidemija veća", dodaje. 

Tvrdnje o povezanosti autizma i cjepiva davno su opovrgnute

"Tvrdnje dr. Wakfielda su opovrgnute još 2002. studijom objavljenom u američkom znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine, no ona nije bila toliko opsežna da bi potpuno negirala Wakefieldovu priču", rekla je liječnica te se osvrnula na novo istraživanje. "Nova, desetogodišnja studija danskih stručnjaka na čelu s dr. Andersom Peterom Hviidom sa Statens Serum instituta u Kopenhagenuje je pokazala da autizam i cjepivo nisu povezani. Kroz studiju obrađeno je i 6517 slučajeva autizma, što je dodatno pomoglo donošenju konačnog zaključka. Također, nije se stalo samo na MMR cjepivu već su se istraživači koncentrirali i na druga cjepiva koja su uz njega djeca primila", kaže. 

Roditelji moraju biti informirani

"Potpuno je jasno da pri odluci o cijepljenju djece i važnosti cjepiva, roditelji moraju biti informirani od stručnjaka, koji su educirani i koji svoje znanje i spoznaje baziraju na 'evidence based' medicini, što znači medicini temeljenoj na dokazima", rekla nam je na kraju ugledna pedijatrica.

Pročitaje još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba